För att minska trängseln rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla besöker butiker och köpcentrum utan sällskap och undviker att vistas där längre tid än nödvändigt. Det är också bakgrunden till regeln att restauranger i gallerior bara får servera ensamma gäster.
För att undersöka hur pass väl Uppsalaborna följer rekommendationerna gör UNT ett nedslag i sluttampen av påskhandeln. Under 20 minuter räknar vi antalet kunder som går in ensamma respektive tillsammans med någon annan på två större handelsplatser: Gränby centrum och Ica Maxi Gnista. Barn är undantagna från regeln och räknas inte med i vår kontroll.
Det är inte på något sätt en vetenskaplig undersökning, men ger en tydlig fingervisning om att många ignorerar rekommendationerna. Vid Gränby centrum passerar 91 personer in genom entrén tillsammans med någon annan, och 64 utan sällskap. Vid Ica Maxi är det 78 personer som handlar i sällskap och 65 som handlar ensamma.
I entrén till Ica Maxi står Marcus Melin och delar ut munskydd till kunderna. Han har också noterat att många som besöker affären kommer i sällskap med flera personer.
– Det är inte det man vill se. Men det går inte att säga till alla, säger han.
Gunilla Andersson som just tagit emot ett munskydd har kommit ensam för att handla. Hon säger att hon inte lägger märke till om andra handlar i grupp eller ensamma.
– Jag går min runda och försöker hålla avstånd och göra besöket så kort som möjligt, säger hon.
Vid Gränby centrum kommer Åsa och Thomas Dahlberg ut efter att ha uträttat ett ärende på en telebutik.
– Vi håller koll på avstånden och följer pilarna i golvet. Vi var bara inne i 15 minuter. Men man ser hur en del struntar i det och går mot strömmen eller står och pratar i de öppna ytorna, säger Åsa Dahlberg.
Men ni gick ändå in tillsammans?
– Det har inget med smittrisken att göra. Vi smittar inte mer för att vi går in tillsammans, säger Thomas Dahlberg.
Frågan om hur stort problem det är att handla flera tillsammans, i stället för ensam, ställer jag till Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala. Han säger att rådet att handla ensam grundas i att man vill hålla nere antalet besökare så att det inte uppstår trängsel.
– Den egna familjen är inget hot mot en själv i butiken, det är ett större hot hemma, säger han.
Att inte handla flera tillsammans är främst betydelsefullt i mindre butiker, där ytorna är mindre, menar Johan Nöjd.
– I större affärer är det ofta väldigt mycket plats ändå. På samma sätt kan man ifrågasätta många pandemiregler. Varför får man bara vara åtta och inte nio personer i Domkyrkan? Rekommendationen är en grund för att få ner antalet, säger han.
Enligt Mats Martinell, ansvarig läkare på provtagningsenheten, har det varit ett par utbrott bland personal på stormarknader den senaste tiden. Han säger att det kan ha att göra med att de nya virusvarianterna är mer smittsamma. Men det är svårt att avgöra på vilket sätt smittan har kommit in. Förmodligen blir butikspersonalen smittade i samhället på samma sätt som alla andra, menar han.
– Smittspridningen inom personalgruppen har framför allt skett i fikarum och personalutrymmen, liksom på andra arbetsplatser. Men om smittan kommit in via kunderna så borde vi se många fler utbrott. Vi har haft stormarknaderna vidöppna under hela pandemin och vi har inte sett så mycket utbrott där, vilket är förvånande, säger Mats Martinell.