Trosveteran på plats i Uppsala

I morgon, tisdag inleds kyrkomötets andra session i Uppsala. En av de 251 ledamöter som återsamlas är åldermannen Urban Gibson, 74 år från Sollentuna. Han har varit ledamot i kyrkomötet sedan 1975 och upplevt flera stora frågor. Kyrkans skilsmässa från staten, kvinnoprästfrågan och nu senast: Frågan om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan.

Urban Gibson är ålderman vid kyrkomötet i Uppsala.

Urban Gibson är ålderman vid kyrkomötet i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2004-10-18 00:00
Kyrkomötets ålderman är uppvuxen i kristen tradition, i ett missionsförbundshem i Värmland. Men steget från Missionsförbundet hemma i Karlskoga och studieåren i Uppsala till uppdrag som kyrkvärd och förtroendevald i Svenska kyrkan i Sollentuna var inte särskilt stort.
- Under skoltiden gjorde vi ingen skillnad mellan frikyrkornas och Svenska kyrkans arbete. Alla goda krafter förenades, minns Urban Gibson.
Själv har han använt en hel del av sina goda krafter inom Svenska kyrkan där han har haft och fortfarande har flera uppdrag. Framför allt har han arbetat för att stärka religionsfriheten, dels genom sitt arbete inom kyrkomötet och dels genom internationellt arbete med huvudsaklig inriktning på tidigare kommunistländer.

UNT: Somliga anser att kyrkomötet är dyrt, att kyrkan kan spara pengar genom färre ledamöter. Vad tycker du?
- Det finns andra vägar, exempelvis att den allmänna motionsrätten dras ned till vartannat år. Det nuvarande kyrkomötet är en bra plattform där församlingarna kan föra fram lokala opinioner, säger Urban Gibson som representerar folkpartiet.

Hedersuppdrag
Det var inte bara den kristna tron som kom med modersmjölken. De socialliberala värderingarna gick samma väg. Hans mormors bror, Anders H Göthberg var nykterhetskämpe, frikyrkoman, riksdagsledamot och en av dem som bildade Folkpartiet 1895.
Som ålderman har Urban Gibson ett alldeles särskilt hedersuppdrag. Inför första mötet efter ett nytt val är det åldermannen som öppnar kyrkomötet, hälsar ledamöterna välkomna och leder valet av ett nytt presidium. Det gjorde han senast 2002 vid det första direktvalda kyrkomötet.

Självklar skilsmässa
För Urban Gibson var skilsmässan mellan kyrkan och staten en självklarhet, framför allt ur ett religionsfrihetsperspektiv.
- Beslutet var riktigt, även om det återstår en del innan vi kan säga att det råder religionsfrihet i Sverige.
Lika självklart tycker han det är med kvinnliga präster. Han tycker att det är ohållbart att en liten grupp präster fortfarande inte kan acceptera att tjänstgöra full ut vid nattvardsbordet tillsammans med en kvinna.
- Präster som säger nej till gemensamt nattvardsbord bör lämna Svenska kyrkan, säger Gibson.

Homovigslar
Han hoppas att kyrkomötet nästa år ska kunna ta ett beslut i frågan som rör homovigslar. Men han tror inte det blir lätt "eftersom det finns så många åsikter och så mycket känslor i det här".
För egen del ser han gärna att äktenskapslagstiftningen förändras till den modell som används i de flesta västerländska länder.
- Min lösning innebär att par som vill samleva, oavsett kön, ska registrera sig hos en civil myndighet, exempelvis kommunen. Därmed får staten det bevis man behöver för skatte- och arvslagstiftningen. Den som vill går därefter till sitt samfund för en välsignelseakt som man även framgent kan kalla för vigsel, säger Urban Gibson.

Framtiden
Men vad tror han då om kyrkan i framtiden? Intresset för livets mening och därmed religiösa frågor ökar i de yngre åldrarna, enligt Urban Gibson. Han tror att gemenskapen över samfundsgränserna kommer att öka, främst på det lokala planet. Han ser tendenser redan i dag när olika samfund använder sig av samma kyrkobyggnad. Lokala församlingsföreträdare kommer också att spela en större roll vid olyckor, katastrofer och tragedier.
Däremot tror han inte att alla de kyrkor som finns i dag även kommer att fungera som kyrkobyggnader några år framåt i tiden.
- Vi måste vara klarsynta. Det finns inte resurser att behålla alla kyrkor i glesbygden eftersom det inte finns resurser att underhålla kyrkobyggnaderna. Det beror i hög utsträckning på att människor flyttar, men också på att kyrkan tappar medlemmar, säger Urban Gibson.

Fakta:
Namn: Urban Gibson.
Ålder: 74 år.
Familj: Hustru och två barn.
Bor. Sollentuna.
Intressen: Ekumenik, religionsfrihetsfrågor och internationell samverkan, särskilt fredsarbete.
Yrke: f d Folkskollärare.
Viktigaste ekumeniska beslut han har varit med om: Den nya psalmboken.
Kort historik: Folkskollärare och kommunpolitiker i Uppsala 1951-1958. Ordförande för Uppsala simsällskap under 50-talet. Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, vice ordförande för Stockholm läns landsting. Ledamot i kyrkomötet sedan 1975. Flera uppdrag för Svenska kyrkan och OSSE, Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!