Tröst nyckelordet vid sorgegudstjänst

Ordet "tröst" var temat vid lördagskvällens sorgegudstjänst för katastrofoffren i Uppsala Domkyrka. Ärkebiskop KG Hammar mediterade kring begreppet tröst i en välbesatt men inte fullsatt domkyrka i närvaro av kungen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-01-08 20:15
Även drottning Silvia anlände till kyrkan i sista stund. Hon skulle egentligen har närvarit vid sorgehögtiden i Lunds domkyrka. Men blåsten gjorde att planet inte kunde landa där, varför även hon något överraskande anlände till Uppsala i sista stund. Sorgehögtiden var avsett för hela ärkestiftet. Prinsessan Madeleine närvarade i egenskap av hertiginna av Gästrikland och Hälsingland.
På plats fanns också bland andra riksdagens talman Björn von Sydow, statsrådet Ulrika Messing från Gävle representerade regeringen, där fanns också landshövdingarna Anders Björck och Christer Eirefelt.
Ärkebiskopen menade i sin tio minuter långa meditation att ordet tröst kan ha olika betydelser men att i dagar som dessa bör man beakta att ordet på grekiska, Nya Testamentets grundspråk, hör ihop med verbet att tillkalla för att få hjälp.
— Tillkallats av vem? Av mig, av mitt innersta, mitt rop på hjälp. Den som tillkallats ger sig tillkänna som närvaro, som tröst.
Tröst behöver inte innebära att man gör något konkret, det räcker med att vara närvarande, var meditationens huvudbudskap.
— Tröstaren som kommer för att bistå den som ropar ger tröst i sorgens förlamning, hopp i hopplöshetens dimma, liv i dödens mörker. Och den gåvan behåller vi bäst när vi delar den
Förutom psalmsång, bibelläsning och orgelmusik sjöng medlemmar ur domkyrkans körer verk av Mozart.
— Sorgehögtiden var gemensam för hela landet, för varje stifts domkyrka men även i många andra kyrkor, säger ärkebiskopens kaplan, Michael Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om