Tror fortfarande på demokrati i Iran
I 30 års tid har han haft ett pris på sitt huvud. Den kurdiske Komala-ledaren Abdullah Mohtadi vägrar att ge upp kampen med den iranska ayatollahregimen.- Förr eller senare kommer vi att få demokrati i Iran, säger partiledaren som är på tillfälligt besök i Sverige.
- Jag var inbjuden av dem att berätta om situationen i Iran och om att vi i Komala (som första kurdiska parti) har anslutit oss till den gröna rörelsen, säger Mohtadi.
Gröna rörelsen startade som en proteströrelse efter det senaste presidentvalet i Iran då äktheten på röstsiffrorna när den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad valdes om kraftigt ifrågasattes. Gröna rörelsens huvudfråga är att avskaffa den diktatur som i dag råder i Iran och införa ett demokratiskt styrelseskick. En manöver som skulle gynna kurderna i landet enligt Mohtadi.
- Det bor tio till tolv miljoner kurder i Iran (av totalt 70 miljoner). Vi är offer för en diktatur och är diskriminerade på en rad olika sätt. Bland annat är vi inte tillåtna att skriva och läsa på vårt eget språk. De flesta kurder är sunnimuslimer, vilket är en diskriminerad grupp av den shiamuslimska majoriteten. Kurdistan är dessutom ett eftersatt område där regimen inte satsar på något utvecklingsprogram. Det finns till exempel inga stora industrier i området.
Mohtadis parti, Komala, verkar sedan länge i diaspora och så sent som för en vecka sedan mördades fyra medlemmar av iransk säkerhetstjänst. Målet för Komala är ett federalt Iran där kurderna får självstyre över Kurdistan.
- Jag tänker mig ett styre som påminner om det som finns i Indien och Kanada, vilka båda är länder med flera olika etniciteter som lyckas hålla ihop som ett enat land. Anledningen är att medborgarna litar på det demokratiska systemet och att systemet ger medborgarna frihet tillbaka, säger Abdullah Mohtadi.
Hur långt bort är en demokratisering av Iran?
- Det är omöjligt att svara på. Vi är en fredlig grupp där förhoppningen är att vi ska sluta samman en massrörelse som skapar ett politiskt tryck mot den sittande makten. När kraften blir tillräckligt stor kommer de att tvingas avgå. Jag hoppas även att omvärlden hjälper oss. Sverige är ett land som alltid har värnat om fred och demokrati och min önskan är att vi får det svenska folkets stöd. Jag har fått goda intentioner från Folkpartiet och Socialdemokraterna om att så är fallet.
Abdullah Mohtadi lever sedan 1979 i exil och flyttar regelbundet runt om i världen. Oftast befinner han sig i Irak där Komala har sitt högkvarter eller i London.
Hur känns det att ha ett pris på sitt huvud?
- Jag är en av få som är ett hot mot den iranska regimen. De har genom åren mördat flera motståndare. Men det tjänar ingenting till att vara rädd. Jag måste leva mitt liv, säger Abdullah Mohtadi.
Fakta Komala:
Är vid sidan om KDPI det stora kurdiska partiet i Iran. Komala var tidigare ett marxistiskt parti, men är i dag socialdemokratiskt. Partiets agenda är ett federalt Iran, utifrån de etniska och kulturella områden som landet består av.
Är vid sidan om KDPI det stora kurdiska partiet i Iran. Komala var tidigare ett marxistiskt parti, men är i dag socialdemokratiskt. Partiets agenda är ett federalt Iran, utifrån de etniska och kulturella områden som landet består av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!