Tror du könsmärkta ord cementerar fördomar?

Uppsala2015-05-25 08:59

UNT frågar

Lisa Thörn, vd Uppsala City som bland annat anordnar shoppingkvällar för tjejer: ”Uppsala City attraherar fler kvinnor, visar undersökningar. Vi har därför valt att en gång per år fokusera på tjejkväll som ger möjlighet till att shoppa efter stängningstid i en annars stressad vardag, men även killar är så klart välkomna. Killkvällar arrangeras också i city och då erbjuds andra produkter, riktade till killar.”

Hanna Rothelius, utvecklingsansvarig Popkollo, musikläger med unga tjejer som målgrupp: ”Ja. Användandet av ordet tjejband skvallrar om att det inte är riktig lika okej att identifiera sig som musiker om en är tjej. Det avslöjar vad som förväntas, det vill säga att vi utgår ifrån att tjejer inte ingår i begreppet ’band’ utan att det måste specificeras. Detta påverkar ungas idéer och drömmar om vad de kan göra och blir begränsande.”

Johanna Idgie Ljunggren, kommunikationsansvarig RFSU Uppsala: ”Vi menar att det beror på. Ord som tjejkast är negativt, för underförstått menar man att tjejer kastar sämre medan ordet kvinnojour snarare är en nödvändighet för att förstå vad det handlar om. Tjej- och killord som en tudelning stärker även föreställningen att det bara finns två kön vilket blir begränsande för transpersoner. I år provar vi att ta bort indelningen i tjej- och killgrupper vid skolinformationspass.”

Sofia Strengnell, PT-koordinator Womens Wellness, Uppsalagym för tjejer:”Min uppfattning är att det behövs evenemang som löplopp enbart för killar eller tjejgym för att ta bort en del av pressen i hur man ska vara. Det kan vara lättare att träna i en miljö där du inte behöver känna dig betraktad av det andra könet. Tar man bort en del av pressen på kommer människor våga göra mer av det som de faktiskt gillar istället för att göra det som är normen.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om