Här hittar du fler vandringar i Uppland

Från trolska källor till långa sandstränder. Tätortsnära vildmark eller start mitt i stan. Uppland bjuder på vandringsleder för många smaker.

Ingbo källor ligger trolskt inbäddade i skogen vid Ingbo kvarn.

Ingbo källor ligger trolskt inbäddade i skogen vid Ingbo kvarn.

Foto: Upplandsstiftelsen

Uppsala2024-06-23 19:00

 

undefined
Ingbo källor ligger trolskt inbäddade i skogen vid Ingbo kvarn.

Dagstur med dopp

Ingbo källor-Östa

Längd 5 km. Vid Östa camping finns även två rundslingor ut på udden och ner till Ingbo, 5 respektive 10 km.

Start: Östa camping eller kvarnen vid Ingbo. Det går också att gå Upplandsleden från Råsbo kyrka varifrån det är 9,5  km till Ingbo.

Kollektivtrafik: Buss till Råsbo vägskäl

Höjdpunkter: Ingbo källor ligger trolskt inbäddade i skogen. Vatten från källorna leds av till en dricksvattenränna vid kvarnen. Bad i Dalälven vid campingen samt längre ut på udden. I Östa naturreservat finns gammal tallskog, långa sandstränder samt vildmarksstämning på myrarna.

undefined
Efter vandringen kan man ta ett bad vid de länga sandstränderna i Östa.

Marma-Älvkarleby

Längd: 13 km

Start: Badplatsen i Marma.

Kollektivtrafik: Mälartåg till både start och slut i Marma respektive Älvkarleby. Det går också att kliva av tåget i Mehedeby och  vandra längs väg 291, knappt 2 km, till leden som korsar vägen i närheten av Dragon Gate.

Höjdpunkter: Lättillgänglig vandring längs Dalälven. Fågeltorn i närheten av Marma. Badmöjligheter från bryggor längs vägen i Dalälven och badplats vid Marma.

Bredsandsslingan

Längd: Hela slingan är 15 kilometer, men det finns avkortade varianter på 6 eller 12 km.

Start: Antingen vid Bredsandsbadet, söder om Enköping, eller vid friluftsgården Gånsta i utkanten av Enköping.

Kollektivtrafik: Från Uppsala, ta buss 804 till Enköping och byt till buss 21 som går till Bredsand en gång i halvtimmen både vardagar och helger.

Höjdpunkter: Bad vid Bredsand. Husabergagrottan nära Gånsta, en fin ekbacke vid Nynäs med utsikt över hästhagar, naturreservatet Fageruddsåsen längst i söder samt Storskogen, en gammal tallskog.

Gula stigen/Upplandsleden till Sunnersta

Längd: 11,5 km

Start: Vid studenternas IP, där leden går upp på åsen mot Sten Sture-monumentet. 

Kollektivtrafik: Buss 3 eller 4 till Akademiska sjukhuset. Tillbaka med buss 8 från Sunnersta friluftsområde.

Höjdpunkter: Varierad vandring med gamla högresta tallar i Kronparken, varierad löv- och barrskog i Vårdsätra skog, hagmarker samt möjlighet till bad i Ekoln vid Skarholmen eller Lyssnaängsbadet. Sista biten går längs vattnet i viken in mot Flottsund där Fyrisån mynnar.

Länna-Fjällnora

Längd: 6,5 km

Kollektivtrafik: Ta Lennakatten till Länna och tillbaka med buss från Fjällnora under badsäsongen, alternativt vik av till Selknä och ta Lennakatten tillbaka därifrån.

Höjdpunkter: Stanna till vid Borgadalsbadet och ta ett dopp vid badplatsen. Bad även vid Fjällnora om du slutar vandringen här. Det går också att övernatta på campingen vid Fjällnora och fortsätta runt Trehörningen till Marielund och ta tåget tillbaka därifrån.

Sova i vildmark

undefined
Nickbostugan är en av de öppna övernattningsstugorna i Florarnas naturreservat som förvaltas av länsstyrelsen.

Lövstabruk-Österbybruk

Längd: 16,5+19 km

Övernattning i tält eller i någon av stugorna i Florarna. Stugorna är små och går inte att boka. Räkna med att göra plats för fler vandrare, kanske på golvet om sängarna är fulla.

Kollektivtrafik: Buss till 835 till Lövstabruk, byte från buss 510 i Skärplinge, tillbaka med buss 823 från Österbybruk.

Höjdpunkter: Naturreservatet Florarna är riktig vildmark med vidsträckta myrar och gammelskog. Vid både start och slut finns fina bruksmiljöer i Österbybruk och Lövstabruk. Möjlighet till bad i Finnsjön mellan Lövstabruk och Risön.

undefined
Vid sjön Gisslaren finns ett vindskydd där man kan övernatta.

Kolarmora-Gimo

Längd: 30 km

Kollektivtrafik: Ta buss 805 till hållplats Kasbol, längs Hallstaviksvägen. Tillbaka med buss 811 från Gimo.

Höjdpunkter: Lättillgänglig vildmark med blockig barrskog. Övernatta i tält eller vindskydd vid sjön Gisslaren. Stigen kan bitvis vara otydlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!