Trögt att sälja bostäder i nytt område

Känslorna är blandade över de stora byggplanerna i Östra Sala backe. Det märktes på den välbesökta bomässan på lördagen. Och byggherrarna får kämpa allt hårdare för att sälja.

Veronika Lönner och sonen Kaspian Lönner Endrell besökte bomässan för att spana in byggplanerna i Östra Sala backe. "Jag tror det blir ganska bra. Tidigare har det ju mest varit gräs där hundarna bajsat" säger Veronika Lönner. "Ja, men det blir väldigt många hus nu" säger Kaspian Lönner Endrell.

Veronika Lönner och sonen Kaspian Lönner Endrell besökte bomässan för att spana in byggplanerna i Östra Sala backe. "Jag tror det blir ganska bra. Tidigare har det ju mest varit gräs där hundarna bajsat" säger Veronika Lönner. "Ja, men det blir väldigt många hus nu" säger Kaspian Lönner Endrell.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2017-10-21 18:02

Uppsala kommun hade laddat upp med 300 bullar. Det räckte inte på långa vägar; totalt kom drygt 800 besökare till bomässan Uppsala växer vid Fyrislundsgatan på lördagen. Många av dem var Årsta- och Sala backe-bor som både nyfiket och oroligt spanade in ritningar över de drygt 2 500 bostäder som planeras där kraftledningsstråket för några år sedan gick.

– Jag tror att det blir bra, det är bättre med bostäder än med kraftledningar. Men det kommer att bli en jäkla massa trafik och stoppljus och jag fattar inte hur de kan ta bort gångtunneln, säger Stefan Jansson som står med en bulle och kaffemugg i varsin hand.

Ja, borttagandet av cykeltunneln under Fyrislundsgatan är något som flera av de som UNT pratar med är upprörda över. En annan oro är hur länge området kommer att vara en byggarbetsplats.

– Det ser ut att bli jättefint, med mycket grönska. Men marknaden har tydligen mattats av och mycket är osålt, säger Marie Andersson som bor tvärs över gatan till det stora vita tältet som Uppsala kommun satt upp för bomässan.

Att det går rätt trögt i försäljningen är något som Johan Lins, vice vd för Åke Sundvall AB, inte sticker under stol med. Företaget är en av sju aktörer i första etappen. Av de bostadsrätter som de började sälja förra hösten är fortfarande bara 60 procent sålda.

– Av de städer där vi har projekt nu är Uppsala just nu den stad där marknaden går trögast, säger han.

Det gör behovet av att lyssna på de potentiella kunderna än större. Johan Lins och hans kolleger använder mässan bland annat till att få besökarnas synpunkter på planritningen av de sju radhus som de ska bygga i området. Är det bra med en tredje våning? Ska det vara en vägg mot köket?

– Ju mer mättad marknad desto viktigare för oss att hitta de där sju familjerna. Vi vill ju bara bygga vad folk vill ha.

I minglet för att besvara folks frågor syns Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för just bostäder och nybyggen. Han ser främst positivt på att marknaden håller på att mättas.

– Den hajp som varit är inte ett normalläge, det är bra att priserna inte längre skenar. Som byggherre ska man behöva anstränga sig, samtidigt ska det ju inte vara så att man inte lyckas sälja. Det gäller att hitta den där balansen. Behovet av bostäder är ju stort, säger han.

Men många som behöver en bostad har ju inte råd med dyra nybyggda bostäder?

– Ja, men det viktigaste är att bygga för då sätter man press på priser och hyror.

Utanför tältet har systrarna Gunnel Lindqvist och Gunilla Funke precis låst upp cyklarna för att åka hem igen. De kom hit av oro över planerna; när man är nöjd vill man ju inte ha några förändringar, som de konstaterar med ett skratt.

– Jag gillar ju att det är en slätt här. Nu ska de bygga höghus här, elvavånings tror jag att det var. Och vad händer med Årstaparken som jag bor precis bredvid? säger Gunnel Lindqvist.

Några svar fick de, säger hon. De åker hem med lite mindre oro.

– Det är skönt att ha sett ritningarna ändå. Det är ovissheten som är jobbigast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om