Therez Almerfors (M) är upprörd över att de rödgröna och Stefan Hanna inte kunnat berätta hur många platser det kommer att vara i kommunstyrelsen det kommande året.
– Det är helt oseriöst. Alla partier har interna processer för hur de nominerar de personer som ska sitta i kommunstyrelsen. Men det blir helt omöjligt när jag inte vet hur många de har tänkt sig, säger hon.
Hon hade helst sett att antalet skulle minska snarare än öka.
– När vi ställer krav på att effektivisera kommunen så måste den politiska kostymen också ta sitt ansvar, säger Therez Almerfors.
Arvodena till deltagarna ökar med antalet ledamöter. Dessutom säger hon att det är en risk att mötena drar ut på tiden när det är fler delegater.
Erik Pelling (S) säger att informationen kommer:
– Jag har samma fråga till henne och vill veta hur hennes konstellation har tänkt kring storleken. Jag har bokat ett möte med Therez i morgon (fredag) om det och andra frågor på fullmäktiges dagordning.
Fördelningen av antalet platser i kommunens styrelser och nämnder styrs enligt ett komplicerat regelverk i Lagen om proportionellt valsystem. I praktiken innebär det att större partigrupperingar gynnas på bekostnad av mindre. Det gör i sin tur att de rödgröna, med sina 39 fullmäktigemandat, skulle få majoritet i både kommunstyrelsen och nämnderna så länge Utvecklingspartiet Demokraterna inte gör gemensam sak med alliansen.
Nu har de rödgröna dock gjort upp med UP om att de ska få representation i kommunstyrelsen och flera nämnder som gatu- och samhällsmiljönämnden, utbildningsnämnden och arbetsmarknadsnämnden. UP:s två mandat är dock inte tillräckligt många för att den rödgröna konstellationen får fler mandat om de går samman i en valteknisk samverkan.
Enligt Erik Pelling och Stefan Hanna håller man på och laborerar med antalet platser i kommunstyrelsen för att på den vägen säkra majoriteten för det rödgröna blocket.
Kommunstyrelsen har i flera mandatperioder haft 15 ledamöter. Men fullmäktige kan besluta om att ändra detta. Den enda begränsningen är att det måste vara minst 5.
En uträkning som UNT har gjort visar dock att det krävs udda lösningar för att de rödgröna ska kunna styra kommunen. Med 18 ledamöter i kommunstyrelsen får de rödgröna 10 platser. Ger de bort en av dessa till UP kan de fortfarande få igenom sin politik genom att Erik Pellling som ordförande har utslagsröst.