Pandemirestriktionerna innebar stora förluster för nationerna, då deras stora inkomstkällor begränsades: Pub, klubb och fest. Flera nationer sökte därför omställningsstöd från Skatteverket, vilket beviljades.
I höstas kom det första bakslaget, ett krav på återbetalning från Skatteverket. Fyra av nationerna – Västgöta, Värmlands, Uplands och Kalmars – förlorade sedan mot Skatteverket i förvaltningsrätten och nu i kammarrätten.
– De utbetalningar som gjorts från Uppsala universitet och Uppsala kommun utgör statligt stöd för bland annat nationernas fasta kostnader och därför har inte nationerna samtidigt rätt till omställningsstöd för de aktuella åren. Tidigare beviljat omställningsstöd ska därför betalas åter, säger Henrik Jansson, kammarrättsråd.
Nu är det oklart ifall nationerna kommer att ta saken vidare i nästa instans.
– Beslutet har precis kommit, och många på nationerna är inte på plats under sommaren, så jag vet inte om de kommer att överklaga. Men vår rekommendation är att överklaga, säger nationernas advokat Anna Romell Stenmark.
De resterande fyra nationerna, Stockholms, Norrlands, Östgöta och Smålands, inväntar fortfarande beslut från förvaltningsrätten i frågan. Enligt advokaten finns det dock inget som tyder på att det skulle bli något annat utfall för dem.
Hon vill att frågan prövas i högsta förvaltningsdomstolen eller EU-domstol, då hon menar ingen någonsin har fått rätt i ett sådant här fall tidigare i Sverige.
– Det är bara några promille som får prövningstillstånd i högsta förvaltningsdomstolen, men vi tycker att det här är en fråga som har ett prejudikatintresse.
Samtidigt är det inte säkert att nationerna vill gå vidare i frågan.
– Det är förenat med rättegångskostnader för nationerna. I denna typ av mål finns ingen möjlighet att få sina kostnader ersatta av staten även om nationerna vinner, säger Anna Romell Stenmark.
I väntan på ett slutgiltigt beslut har flera av de åtta nationerna betalat tillbaka pengarna. Det rör sig sammanlagt om flera miljoner kronor.
Bara Stockholms nation krävs på nära 2,8 miljoner kronor, men i vintras uppgav nationen att de ansökt om anstånd. Deras förste kurator Johannes Tagesson skrev då till UNT: "En återbetalningsskyldighet av ett belopp i den storleksordningen skulle innebära ett kännbart, men som tur är inte ödesdigert slag mot nationens ekonomi".