Stjärnkocken Markus Aujalay gästspelade på restaurang Hyllan den 11-12 februari. Restaurangen serverade då en fast sjurättersmeny som samtliga gäster åt. Under veckan som gått har runt 30 personer hört av sig till miljökontoret och anmält att de blivit sjuka efter att ha besökt restaurangen.
– Vi har hört av ett trettiotal personer som ätit på Hyllan den 11 eller 12 februari. Alla uppger att de ätit den fasta meny som erbjöds då, säger Maria Wegscheider, livsmedelsinspektör på miljökontoret, som menar att det är ovanligt många som insjuknat.
– När det gäller matförgiftning så är det oftast kanske en eller två personer som blir sjuka. Men samtidigt så vet vi inget om orsaken i det här fallet än utan har tagit prover på livsmedlen som är på analys, säger hon.
Därmed är inte sambanden mellan de som har insjuknat klarlagt.
David Åström, vd och delägare i Svenssons krogar säger att det totalt var runt 400 gäster som besökte restaurangen under de två dagarna. Även deras egen personal åt rätterna på menyn utan att bli sjuka.
– Vi har kontakt med miljökontoret som varit här och kontrollerat våra kök, så vi kan utesluta att det är något i hanteringen och i köket som är orsaken, nu väntar vi på analysen av råvarorna, säger han.
David Åström säger också att ingen av Hyllans egen personal har varit drabbad av vinterkräksjukan men att flera gäster avbokade inför helgen den 11-12 februari just på grund av sjukdom.
– Vi hade flera avbokningar innan den helgen på grund av vinterkräksjukan som går nu. Vi har också fått veta av miljökontoret att några av gästerna som insjuknade efter besöket hade just vinterkräksjukan, säger han.