– Ingen skugga ska falla över personalen. De som kommer hit och hjälper mig är glada, vänliga och hjälpsamma och visar samma omsorg som om de skötte om sin egen gamla farmor, säger Kerstin Storm.
Vad hon vänder sig mot är hur hemtjänsten organiseras. Från slutet av juli till mitten av oktober kom 30 olika personer från hemtjänsten hem till henne. Sin kontaktperson, som hon tycker mycket om, träffade hon bara två gånger under sommaren.
– Ibland har det varit fyra olika på samma dag. De nya vet inte var saker finns och jag måste ständigt förklara hur jag vill att saker och ting ska göras. Det blir jobbigt för dem också. Jag förstår inte att man inte kan planera verksamheten bättre, säger hon.
Den stora genomströmningen av personal har också lett till direkt obehagliga situationer.
– Sent en kväll stod det plötsligt en främmande karl i mitt sovrum. Han sa att han var från hemtjänsten men legitimerade sig inte. Jag är ganska lugn, men då blev jag faktiskt arg, berättar Kerstin Storm.
På kommunen är man medveten om problemet. I september antogs en handlingsplan för hemtjänsten som bland annat tar upp att antalet personer som hemtjänsttagarna möter måste minimeras.
– Vi har tydliggjort att en viss personalgrupp ska ansvara för vissa gator och att den som går hem till någon på morgonen också ska besöka samma person senare på dagen, säger äldreomsorgens verksamhetschef Birgitta Enblom.
Men hon tvivlar på att det går att minska mängden personal per brukare mer än marginellt.
– Att planera hemtjänst är logistik på hög nivå. De som har stora insatsbehov kommer alltid att få besök av mycket personal, tyvärr.
För att ändå öka upplevelsen av kontinuitet skrivs nu mer detaljerade genomförandeplaner för alla brukare. Samtidigt skärps kraven på att personalen ska läsa planerna noga inför sitt första besök hos brukarna.
– De ska veta vem de möter, vad personen behöver hjälp med, hur det ska göras och när det ska göras. Det kan handla om så detaljerade saker som hur många minuter man vill ha sitt ägg kokat. Brukare och anhöriga ska inte behöva arbetsleda personalen, säger Birgitta Enblom.