Marknaden växer för mat som kunde ha kastats

Flera Uppsalarestauranger har sett ökande efterfrågan på mat som annars hade slängts. Med flera olika matsvinnsappar kan maten från restauranger och kaféer bli billiga lunchlådor och fika.

Den som köper en kasse från Wilmas betalar 40 kronor för en kasse med bröd och bakverk som om de såldes tidigare på dagen skulle ha kostat 140 kronor.

Den som köper en kasse från Wilmas betalar 40 kronor för en kasse med bröd och bakverk som om de såldes tidigare på dagen skulle ha kostat 140 kronor.

Foto: Hanna Andersson

Uppsala2022-03-08 15:00

– Vi insåg i november förra året att det här var ett smart sätt att få igen en del av pengarna vi bara kastade bort på mat som blev över, säger Emma Egerfors som är personalansvarig på Wilmas kafé på Skolgatan i Luthagen. 

undefined
"Vi insåg i november förra året att det här var ett smart sätt att både få igen en del av pengarna vi bara kastade bort på mat som blev över", säger Emma Egerfors

Appar för att minska matsvinn i kombination med att kunna köpa billig mat har blivit en trend bland kunder och restauranger i Uppsala. Kedjan Wilmas som har både kafé, lunchrestaurang och bageri, är en av alla de restauranger och kaféer som har hög efterfrågan på sina matkassar som de säljer genom matsvinnsappen Toogoodtogo.

Appen fungerar så att kaféet eller restaurangen ansluter sig och talar om hur många matkassar eller lunchlådor de har till försäljning. Därefter får användarna betala med Swish och komma och hämta maten. 

På Wilmas är det framförallt bröd, bullar och bakelser som blir över. Den som köper en kasse får med andra ord ofta den typen av varor och betalar 40 kronor för en kasse med bröd och bakverk som om de såldes tidigare på dagen skulle ha kostat 140 kronor. Varje dag lägger de upp tre kassar var från restaurangen, kaféet och bageriet genom appen. Om alla bakverk tar slut får kunden ett meddelande om att det inte fanns något matsvinn denna dag. Om det däremot blir mer över går personalen in och plussar på fler matkassar som kunderna kan beställa. 

undefined
Emma Egerfors, personalansvarig, och Nejla Lojić, arbetar på Wilmas kafé.

– Nu slipper vi få ont i magen när man skövlar ner en hel plåt med semlor i papperkorgen. Alla anställda har redan tröttnat och vill inte ha några bullar med sig hem, säger Lena Svanborg, vd på Wilmas.

Hon påpekar också att kunderna nu vant sig vid matsvinnskassarna och att det finns två typer av kunder.

– Det är dels de som bryr sig om klimatet och är jätteglada för allt som ligger i påsen, vad som än är i den. Sedan har det skapats en matsvinnskund som är van att få mat billigt och blir irriterad om det inte ligger precis de saker som hen vill ha i påsen. De fattar inte att det är matsvinn utan tror att de kan byta ut det som ligger i påsen mot färska varor.

undefined
För 46 procent av svenskarna är privatekonomin den faktor som har störst påverkan på val och vanor som är kopplade till deras klimatpåverkan.

Enligt Toogoodtogos matsvinnsrapport 2021 är det också just ekonomin som är den största drivkraften till att göra klimatsmarta val. För 46 procent av svenskarna uppger att privatekonomin är den faktor som har störst påverkan på val och vanor som är kopplade till deras klimatpåverkan. Endast 40 procent av svenskarna uppger att det är klimatpåverkan i sig som avgör huruvida de gör klimatsmarta val eller ej. Risken att maten blir dyrare på grund av kriget i Ukraina, som Ekot rapporterade om på måndagen, kan med andra ord leda till ett ökat intresse för den billiga svinnmaten.  

undefined
"Nu slipper vi få ont i magen när man skövlar ner en hel plåt med semlor i papperkorgen. Alla anställda har redan tröttnat och vill inte ha några bullar med sig hem", säger Lena Svanborg, vd på Wilmas

Matverkstan kök & catering i Ultuna började använda samma matsvinnsapp för snart tre år sedan för att ta tillvara svinnet från lunchbufféerna. Christian Bonthron som är vd berättar att de har ett ekosystem i flera led för att undvika matsvinn. 

– Först lagas maten dagen innan för catering. Det som blir över används till restaurangens lunchbuffé. Om det blir över från den säljer vi maten i matlådor via appen. Blir det ändå matlådor över brukar vi försöka frysa dem och säljer utan att använda appen.

Enligt Christian Bonthron har försäljningen av matlådor med matsvinnsappen ökat långsamt under den tid de haft den, och i nuläget säljer de i genomsnitt 50 matlådor i veckan. De säljer två matlådor för 59 kronor. 

Wilmas tre filialer säljer i genomsnitt 95 kassar med bröd och bakverk i veckan tillsammans. De säljer också några matlådor i veckan och för dem tar de 30 procent av vad de skulle ha kostat på lunchen. Christian Bonthron på Matverkstan kök och catering tror att en stor del av ökningen beror på studenterna. 

– För den som lever på studiemedel handlar det såklart en del om pengar och att unga människor har koll på den här typen av appar. Kanske är det också en klimatmedvetenhet. Jag brukar säga till kockarna att det vi kastar är stjälken, resten ska användas.

undefined
Karma är en matsvinnsapp som har haft fler än tre miljoner genomförda betalningar.

Caffé Nero på Olof Palmes plats använder olika matsvinnsappar. De har använt dessa sedan augusti 2020 och har sett en ökning, även om det inte varit någon rusning för att köpa matsvinn.   

– Eftersom de flesta som handlar är studenter och det inte varit lika många studenter i Uppsala under pandemin så har det varit ganska lugnt. Men nu märker vi att det börjar rulla igen

Så tänker vi kring matköp

– 40 procent av svenskarna uppger att deras val grundas på hur stor deras klimatpåverkan blir.
– 46 procent anser att det är påverkan på ekonomi som är viktigast.
– 25 procent av svenskarna anger att de oftast väljer det som har minst klimatpåverkan.
– 19 procent av svenskarna uppger att de har för lite tid för att sätta sig in i vilka val som har minst klimatpåverkan.
Källa: Matsvinnsrapport för 2021 från Toogoodtogo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!