Redan när vi kommer innanför dörren hörs hipphoppmusiken dunka från danssalen. Där pågår det danslektion och inne i salen så ler, svettas och dansar Rosi Soysuren som är en återkommande deltagare på sommarlägret. Snart står musikverkstad på schemat. Rosi väljer då helst att klämma i på klaviaturen.
– Det har varit roligt här i dag. Snart blir det musik, jag vill nog spela keyboard då. Jag har börjat lära mig det nu, säger hon.
Rosi Soysuren berättar att om inte sommarlägret på Fyrisgården hade funnits så hade hon nog bara varit hemma, något som hon tycker vore ett tråkigare alternativ. Att det är brist på aktiviteter för de med funktionsvariation håller verksamhetsachefen Ulrica Backlund med om.
– De här ungdomarna är precis som andra. De behöver gemenskap och träning. Jag ser också att forskning visar att den här målgruppen rör sig mindre och tar mindre del av kulturlivet, säger hon.
För tredje året i rad äger nu ”Summer camp - ett välbehövt sommarläger” rum, och det med god framgång. Antalet anmälningar gick enligt Ulrica Backlund i taket och man fick, efter 60 anmälningar, sätta ett stopp.
– Lägret har växt, vi klarar inte mer nu. Men vi skulle vilja vara fler. Det har alltid funnits ett stort intresse, det var därför vi startade. Den här gruppen har inte samma val i samhället, säger hon.
Anledningen till att det är så skralt på aktiviteter för personer med funktionsvariationer tror Ulrica Backlund beror på flera saker. Trots att hon ser förbättringar så kan föreningar vara dåliga på att se behovet, menar hon.
– Jag tror man behöver stöd. Det krävs fler ledare och det behövs också utbildning runt det här. Jag ser att idrotten jobbar för det, men jag tror det kan göras mer, säger hon.
En annan av de svettiga lägerdeltagarna som just tagit paus i dansen är Albin Mälarstig som är på lägret för tredje året i rad.
– Det är superroligt, man träffar många vänner och jag hade inte velat stannat hemma och missat det här, säger han.
Att lägret gör skillnad och har stor betydelse för deltagarna blir tydligt när de beskriver att alternativet hade varit att stanna hemma. Verksamhetschefen Ulrica Backlund ser också resultat och vågar tänka framåt.
– Jag ser redan effekten av lägret. Det blir fler anmälningar till de fasta aktiviteterna andra tider på året. I framtiden kanske vi skulle kunna ha även ett höstläger.
felix.blom@unt.se