Men hur ligger det till med vaccinationerna, och finns det något särskilt man bör tänka på?
På vårdcentralen Familjedoktorerna i Uppsala är det dags för Marléne Forslund att ta sin andra vaccinationsspruta. Anledningen till att hon vaccinerar sig först nu, är att det har pratats väldigt mycket om TBE på jobbet.
– Jag tänker göra allt jag kan för att slippa en så hemsk sjukdom. Sedan är jag mycket ute i Östhammar som är ett av de värsta riskområdena, säger Marléne Forslund.
Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på landstinget i Uppsala berättar att det är just vid kuststräckorna runt Mälaren, som det finns flest fästingar med TBE.
– Närheten till vatten är väldigt avgörande när man talar om riskzoner. Sedan finns det ett epicentrum som sträcker sig från södra Enköping ned till Bålsta.
Johan Hedlund tydliggör att man bör ha påbörjat vaccinationen i slutet av förra året, om man ska ha uppnått ett fullt skydd inför sommaren. De som känner sig oroliga och tänker ta sin första vaccinationsspruta nu, är sent ute.
– Vi brukar säga att det först är efter den tredje sprutan som man uppnår ett fullt skydd, och den kan man ta först efter ett halvår. Men självklart är det bättre att påbörja en vaccination, än att skjuta upp det ytterligare, säger Johan Hedlund.
Det råder dock delade meningar om hur mycket skydd en spruta kan ge, och somliga menar att en spruta ändå kan ha viss effekt. Om du däremot redan har tagit två sprutor, ger en tredje spruta ett bra skydd, säger Johan Hedlund.
– Om du har tagit två sprutor för länge sen, är det en god idé att ta den sista sprutan nu.
Normalt sett ska personer under 60 år ta den andra sprutan inom en till tre månader efter den första och den tredje påfyllnadssprutan skall tas i god tid inför kommande säsong. De tre sprutorna skall alltså tas inom 6–12 månader. Sedan tar man påfyllnadsdoser vart tredje till femte år. Barn rekommenderas numera att vaccinera sig vid ett års ålder, eftersom även de kan få långvariga symtom av TBE.