Från och med årsskiftet ska de tre samfunden Metodistkyrkan, Baptistkyrkan och Missionskyrkan gå under namnet Gemensam Framtid. Men ännu är det långt kvar innan de tre samfunden går att betrakta som ett. Ännu finns varken ett gemensamt kansli eller ett namn för det nya samfundet. Arbetsnamnet Gemensam framtid kommer att gälla fram till 2014 då ett beslut kommer på det slutgiltiga namnet. Två av de tre kyrkorna har församlingar i Uppsala, Baptistkyrkan och Missionskyrkan.
– Vi är ganska autonoma som församlingar och ska nog fortsätta vara så i framtiden. Om vi jämför med en familj så är inte alla syskon likadana och de tänker inte likadant. Vi berikar varandra genom att vi tvingas tänka djupare, säger Helena Facchini, pastor och församlingsföreståndare i Baptistkyrkans församling i Uppsala.
Olikheter finns mellan församlingarna, traditionellt sett har medlemmar i Baptistkyrkan bekänt sig till sin tro genom dopet genom ett eget ställningstagande.
– Redan nu fungerar det ganska bra att dopet är mer frivilligt. Vi praktiserar inte dopet som den enda bekännelsen utan vi har tron som grund, säger Helena Facchini.
För Missionskyrkan är dopet inte ett krav för medlemmarna.
– Beslutet om samgång innebär att de olikheter som finns ska finnas kvar, de ska få leva sida vid sida, säger Per Duregård, pastor och församlingsföreståndare Missionskyrkans församling i Uppsala.
En av olikheterna är synen på samkönade äktenskap som skiljer de två församlingarna åt. I Uppsala genomför Missionskyrkans två församlingar homo-vigslar. Men inte Baptistkyrkan.
– På det lokala planet finns det även i Baptistkyrkan församlingar som viger samkönade. När svenska kyrkan tar ett sådant beslut gör de det uppifrån, men i Missionskyrkan och Baptistkyrkan överlåts dessa beslut till församlingarna. Och vi vill slå vakt om möjligheten för församlingar att säga ja eller nej till samkönade vigslar. Vi är överens om att det är bra att man inte måste vara överens. Ingen av ståndpunkterna är rätt, säger Per Duregård.
Innan samgåendet har Uppsalaförsamlingarna verkat med andra samfund, som exempelvis Svenska kyrkan och Korskyrkan, samarbeten som kommer att fortsätta.
– Vi har en öppenhet mot de andra samfunden, det vi har är ingen pakt som kommer att gälla för evigt, säger Per Duregård.
Medlemmarna kommer att märka lite av samgåendet innan det administrativa arbetet är färdigställt.
Men med tiden tror de båda pastorerna att skillnaderna kommer att märkas. Men lokalerna kommer bestå.
– Det finns ingen utstakad kurs att vi kommer att slås ihop. I vår verksamhet i Uppsala kommer det att finnas kvar en Baptistkyrka och en Missionskyrka, kyrkorna kan heta olika saker, säger Per Duregård.
Tre kristna samfund blir ett
Nu är beslutet taget, tre kristna samfund blir ett. Men församlingarna i Uppsala är lika självständiga som förut. Det lär dröja innan medlemmarna märker någon skillnad, för än saknas ett kansli och ett riktigt gemensamt namn.
Pastorerna Per Duregård från Missionskyrkan och Helena Facchini från Baptistkyrkan är numera kollegor inom det nya samfundet.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!