Sedan ett 30-tal barnmorskor i slutet av februari sa upp sig från förlossningen och BB på Akademiska sjukhuset har det stora frågetecknet varit hur sommaren ska lösas. Eftersom det är tre månaders uppsägningstid slutar nämligen barnmorskorna lagom till semestrarna.
Nya barnmorskor har under våren rekryterats – men inte tillräckligt många. Förlossningen saknar fortfarande 15-20 barnmorskor i sommar och nu står det klart att man inte kommer att kunna ta emot alla kvinnor i Uppsala län som ska föda. I stället räknar man med att cirka tre kvinnor om dagen behöver åka ambulanstransport till sjukhus i Stockholm, Gävle eller Västerås. Det är var fjärde födande kvinna, eftersom cirka tolv barn om dagen är beräknade att födas i länet juni, juli och augusti.
Målet är att så långt som möjligt i förväg planera vilka kvinnor som får åka till andra sjukhus.
– Vi vill undvika mycket akuta transporter, och till exempel skicka i första hand patienter som ska genomgå planerat kejsarsnitt eller igångsättning, säger kvinnoklinikens chef Masoumeh Rezapour Isfahani.
– Men alla patienter som ska föda barn i sommar är precis som vanligt välkomna att kontakta Akademiska. Det är vi som gör bedömningar var man ska föda.
I första hand är det barnmorskorna på mödravårdscentralerna, som kvinnorna träffar under graviditeten, som ska informera om hur förlossningsvården kommer att fungera i sommar. Men ännu har inte dessa barnmorskor fått någon närmare information om det. Malin Järv som är barnmorska på Svartbäckens vårdcentral säger att det är jobbigt att inte kunna ge de gravida några som helst besked.
– De som ska föda i juni är ju höggravida nu och har många frågor om hur det ska bli i sommar. Jag har hört att vi barnmorskor ska få mer information i maj, det känns ju verkligen i sista sekunden, säger hon.
Malin Järv säger att hon har full förståelse för att barnmorskorna på förlossningen säger upp sig i protest mot låga löner och tycker att landstinget sätter en bra förlossningsvård på spel genom att inte erbjuda bättre löner. Hon tror också att situationen ökar på den förlossningsrädsla som redan finns.
– Gravida blir ju ännu mer oroliga nu. Många är också arga och undrar varför de riskerar att behöva föda någon annanstans när de betalar skatt här.
Trycket på förlossningsavdelningarna på andra sjukhus är också stort – i synnerhet i Västerås och Stockholm. Akademiska sjukhuset har inte slutit något särskilt förlossningsavtal med de aktuella sjukhusen.
– Förlossningsvården är en akut verksamhet där belastningen kan variera mycket under dygnet så vi måste stämma av med varandra i realtid, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.
Vet ni att andra sjukhus med säkerhet kommer att ta emot Uppsalakvinnor?
– Vi har regelbundet kontakt med alla närliggande sjukhus och vi kommer att hjälpas åt. Inga patienter kommer att skickas runt utan vi ordnar transport när vi fått en plats.
Hur mycket kommer Uppsala läns landsting att få betala för transporter och vård i andra landsting?
– Det vet vi inte i dagsläget, men vi kommer förstås att titta på det.
För att klara så många förlossningar som möjligt omorganiserar Akademiska sjukhuset delar av verksamheten och koncentrerar resurserna till just förlossningen. Det innebär bland annat att man planerar att stänga en BB-avdelning, KUB-ultraljud, Auroramottagningen för förlossningsrädda och amningsmottagningen.