I mitten av april släppte Skolverket en utredning om hur skolorna kan förhålla sig till att ha politiska partier på skolan. Där uppmanade verket skolorna att släppa in partierna. Utredningen slog däremot fast att det är juridiskt möjligt att neka partierna tillträde, bara man behandlar alla på samma sätt.
Säger nej till alla partier
Arlandagymnasiet, Josefinaskolans gymnasium och Märsta praktiska gymnasium väljer alla att inte följa uppmaningen och släpper inte in partier i skolan.
- Vi klarar inte av att garantera säkerheten om alla partier bjuds in. Det gör att vi måste hitta andra vägar för att uppfylla vårt demokratiuppdrag, säger Dan Sundblad, gymnasiechef på Arlandagymnasiet.
I stället kommer eleverna på skolorna få jobba mer aktivt med att söka upp politiker på andra sätt. Exempelvis med valstugebesök.
SSHL funderar på att bjuda in vissa
På Sigtuna humanistiska läroverk, SSHL, den skola som fortfarande inte bestämt hur man ska göra, avvaktar man debatten som pågår. SSHL:s skolchef Kent Edberg säger att skolan kanske kommer att gå emot de två alternativ som finns, att släppa in alla eller ingen, och bara bjuda in vissa.
- Skolan är inte utrymme för ickedemokratiska partier, säger han.
Sigtunabygden har kontaktat alla politiska partier som sitter i kommunfullmäktige för att fråga hur de kommer att jobba för att nå ut till gymnasieeleverna när skolorna är stängda för dem. Några av partierna, Vänsterpartiet, Samling för Sigtuna (SfS) och Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning till hur de ska göra. SfS ska diskutera det på ett möte på fredagen.
Folkpartiet bjuder in på kvällstid
För KD innebär det inte särskilt mycket då partiet ändå inte planerat något besök om de inte blivit inbjudna till debatt. Sverigedemokraterna hänvisar istället till internet.
Folkpartiet tackar frågan med att bli utestängda från Arlandagymnasiet med att bjuda in eleverna till ett öppet möte den 5 maj. Det mötet hålls i just Kunskapens hus, där Arlandagymnasiet ligger, men på kvällstid.
Moderaterna har beslutat att trotsa förbudet. Deras ungdomsförbund har fått nej till att ha bokbord på Arlandagymnasiet men kommer inom en nära framtid ändå försöka.
- Blir vi ombedda att gå så gör vi det direkt. Däremot kommer vi att anmäla skolan till Skolinspektionen för en demokratisk prövning, säger Robert Skölin (M), politisk sekreterare.
Centerpartiet satsas på information
Socialdemokraterna hade tänkt att både besöka gymnasieelever i skolan och skicka brev och ringa hem till dem. Nu blir det brev och telefonsamtal som gäller. Centerpartiet meddelar att man kommer att möta gruppen som alla andra, med information i samhället.