Sprängningen i Fullerö den 28 september 2023 har omkring 200 målsägande. Polisen har hållit 400 förhör.
Det är ovanligt många som påverkas, konstaterar Erik Reuterdahl vid Uppsalapolisen.
– Från detonationsplatsen har det kastats grejer över hundra meter och inom den omkretsen har folk drabbats på olika sätt. Det är mycket materiella skador men också folk som mår dåligt, har sömnbrist, är sjukskrivna. Och framför allt har tryggheten i deras liv raserats.
Särskilt drabbades familjen Saad. Dottern i familjen, 24-åriga Soha, låg och sov i soffan på nedervåningen när bomben exploderade. Hon vaknade aldrig mer.
– Hade hon sovit i sin säng på ovanvåningen hade hon sannolikt klarat sig.
Det säger Tomas Bälter, senior åklagare och förundersökningsledare. På fredagen väckte han åtal mot de misstänkta: för mord, försök till mord, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt grov allmänfarlig ödeläggelse.
– Det är ingen hemlighet att jag kommer yrka på livstids fängelse för de personer som berövat Soha Saad livet. Det blir inte mycket värre än så här.
Under en presskonferens på fredagsmorgonen avslöjar han också fler detaljer om hur dådet genomfördes, och hur polisarbetet gick till:
Två av de åtalade är en 34-årig man från Stockholm och en 22-årig Kalixbo. De grips bara minuter efter explosionen den 28 september.
Polisen har under kvällen fått in tips om att en vit Golf rört sig i området. En polispatrull finns i närheten, och stoppar bilen när den är på väg ut på E4:an. Signalementen på bilen stämmer och männen ger märkliga förklaringar till vad de har gjort i området. Dessutom reagerar poliserna på att det finns en tändare i bilen, men inga cigaretter.
Kalixbon har också en mobiltelefon som beslagtas.
– I den ligger hela nyckeln till utredningen. Där hittas chattar, i vilka det framgår att en av männen fått tydliga signaler om vad som ska ske och hur det ska ske. Det är väldigt viktig bevisning i det här målet. Dessutom visar det sig att de har fotat bomben som briserar i Fullerö, berättar Tomas Bälter.
Bomben är en mikrovågsugn fylld med 13 kilo rosafärgad sprängdeg och en stubintråd.
– Vi är tacksamma att de fotar mikrovågsugnen i bilen. Det blir ju väldigt bra bevisning, säger Erik Reuterdahl.
En privat övervakningsfilm blir sedan spiken i kistan. Från kameran, som sitter på en husvägg på Böljemolnsvägen, fångas Golfen på film. Därefter syns Kalixbon när han kommer bärandes på mikrovågsugnen och sedan springer därifrån.
Den tredje åtalade grips i oktober.
En polispatrull fattar återigen misstankar när en taxibil uppträder märkligt på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala.
– I taxin står en Ikeakasse med cirka 25 kilo dynamit och det fanns även sprängkapslar och stubintråd, säger Thomas Bälter.
I passagerarsätet sitter personen som i utredningen kallats bombmakaren, en 20-årig man från Gällivare. Han har tre mobiltelefoner på sig. I dem hittas chattar och instruktioner från samma anstiftare som gett Kalixbon order om sprängningen i Fullerö.
Åklagarna kan nu också koppla ihop Fullerösprängningen med två sprängningar som skett med hemgjorde kastrullbomber i Hässelby och Linköping bara dagarna innan. Kalixbon och bombmakaren har varit inblandade i alla tre. Det vet man tack vare chattarna och DNA-träffar på platserna, berättar Tomas Bälter. Dessutom kan åklagarna visa att alla tre bombattentat kan kopplas till konflikten inom Foxtrotnätverket.
Men ett stort frågetecken återstår: Vem är anstiftaren?
– Hur det hela började och hur man fick kontakt med varandra, det vet vi inte, säger Tomas Bälter.
Kan ni vara nöjda med utredningen då?
– Det är såklart en frustration, vi vill ju hitta alla. Men vi har vänt på så många stenar vi kan, och just nu har vi kommit så här långt, säger Tomas Bälter.
Klart är dock att anstiftaren kan kopplas till rivalen Ismail Abdo och hans sida i konflikten. Det säger Erik Reuterdahl. Flera utredningar pågår just nu för att hitta personen och dess medhjälpare.
– Vi har teorier om vilka de här personerna kan vara. Vi håller dem för oss själva. Men vi ser en tydlig koppling till att det är folk som vill komma åt Rawa Majid, säger Erik Reuterdahl.
I höst startar rättegångarna mot de tre åtalade männen. Totalt beräknas det ta 24 dagar. Hur mycket skadestånd de 200 målsägarna kan komma att begära återstår att se, men det handlar om många miljoner kronor.