Tre år längre arbetsliv föreslås
I dag jobbar vi ungefär 30 år av vårt liv. Men antalet äldre som behöver vård och sjukvård ökar och för att uppehålla välfärden i framtiden, utan att höja skatterna, föreslår nu socialdemokraterna att snittlängden för arbetslivet förlängs med tre år. Detta ska ske på femton års sikt.
I snitt går de flesta i pension mellan 63 och 64 års ålder. Men även utan socialdemokraternas förslag ökar antalet arbetande över 65 år stadigt. Bara mellan 2006 och 2007 ökade antalet arbetande i åldrarna 65-74 år från 78 000 personer till 89 000 personer.
Personerna som fortsätter att arbeta efter 65 år är ofta högutbildade. I en artikel i tidningen Välfärd skriver författaren Ola Nygren att en av anledningarna kan vara att högutbildade traditionellt sett har bättre hälsa och därför kan jobba längre.
- För två år sedan infördes lägre inkomstskatt och lägre arbetsgivaravgift till företag som anställde personer över 65, det kan också vara en förklaring till att svenskar jobbar allt längre, säger Kent Larsson på Försäkringskassan.
Sedan år 1999 då det nya pensionssystemet infördes får alla ta ut pension från 61 års ålder. De anställda kan arbeta tills de fyller 67 år, utom i vissa undantagsfall. Om de själva vill och inte heller blir uppsagda av arbetsgivaren kan de fortsätta att arbeta ännu längre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!