Trappan har plats för utsatta barn

Barn som växer upp i hem med missbruksproblem riskerar att bli utan hjälp. Det säger Lillemor Brånn, enhetschef för Trappan i Uppsala kommun. Antalet sökande till Trappan har minskat.

Uppsala2007-02-10 00:01
För några år sedan var det fullt hos Trappan och väntetider för de barn som behövde hjälp. I dag är situationen annorlunda; det finns gott om plats för barnen.
Men anledningen är inte att behovet minskat, enligt Lillemor Brånn.
- Vi har inte så många gruppdeltagare som vi önskar. Det är frustrerande för det finns många barn som kan behöva hjälp, säger Lillemor Brånn vid verksamheten Trappan som har nya lokaler på Von Bahrs väg i Uppsala.

Till verksamheten för barn som bevittnat våld är det kö. Men i grupperna med barn till föräldrar som har missbruksproblem eller psykiska problem, finns det i dag fortfarande platser kvar.
- Det är tråkigt när det inte är fullt i grupperna, men vi får köra igång ändå, säger Lillemor Brånn.
Hon uppskattar att bortåt 10-15 procent av alla barn i landet växer upp med föräldrar som har alkohol- eller drogproblem. 7-8 procent växer upp med föräldrar som har psykiska problem. Det är barn från dessa miljöer som ska få hjälp och stöd av Trappan.

Nu arbetar personalen på att ytterligare informera om att Trappan finns.
Det är bland annat handläggare inom socialtjänsten som ska lotsa barnen vidare. Även skolkuratorer brukar ta hjälp av Trappan som ett stöd för barn som växer upp under svåra förhållanden. Barnen kan också själva söka hjälp hos Trappan.
- En förklaring till minskningen kan vara att folk inom kommunen tror att det fortfarande är kö hit, säger Lillemor Brånn.

Ett annat problem tror hon är att enskilda handläggare är överbelastade med ärenden.
- Det är inte enskilda tjänstemäns fel. De har en väldigt trängd situation och hinner inte med.
Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen, tvivlar inte på att Trappans verksamhet behövs i kommunen.
- Vi ska inte kasta in handduken utan i stället göra verksamheten mer känd, säger hon.
Lillemor Brånn anser att Trappan nu behöver förklara för handläggare och skolpersonal att barnen behöver hjälpen.
- Syftet är att barnen ska må bra även om föräldrarna mår dåligt. Barnen ska få hjälp att stärka självkänslan.
FAKTA
Trappan drivs av Uppsala kommun med stöd av Uppsala läns landsting. Verksamheten erbjuder stöd till barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år som lever eller har levt i familjer med alkohol- och drogproblem, psykiska problem eller våldsproblematik. Trappan erbjuder även stöd till föräldrar som har drogberoende eller psykiska problem. Syftet är att de genom gruppsamtal ska möta andra föräldrar med liknande erfarenheter, stärka självkänslan som förälder och lära sig mer om barns behov och utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!