Träningshataren som peppar svårflörtade

Man måste inte älska att träna. Men hur ska man lyckas få till det? Lura dig själv, fuska och unna dig, säger programledaren Brita Zackari, som försöker peppa andra, som likt hon, hatar träning.

rita Zackari tränar hemma i sitt garage. Hon har nått en bred publik med sitt instagramkonto

rita Zackari tränar hemma i sitt garage. Hon har nått en bred publik med sitt instagramkonto

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Uppsala2016-09-12 14:00

Det är lätt att tänka att träning är något som andra, de där hurtiga typerna, håller på med. Det är inget för mig. Men när det blir alltför tungt att lyfta barn och matkassar eller när ryggen gör ont efter för många krokiga timmar framför datorn, då är rörelse och motion lösningen för att må bättre. Du behöver inte gilla det för att göra det, se det som något som varken är kul eller jobbigt, det bara är.

– Jag har alltid kämpat med att träna, jag vill egentligen inte men behöver göra det. Folk säger till mig att jag är duktig, men jag har bara kommit på olika tricks som gör att jag gör det fast jag inte älskar det, säger Brita Zackari, programledare och skribent.

Efter ett infall att hon borde dela med sig av de där tricksen startade Brita Zackari ett Instagramkonto till andra som har svårt att få till träningen. Där kommer hon med uppmuntrande tillrop och lägger upp enkla övningar. Filosofin är att man faktiskt inte måste älska träning för att röra sig. Kontot fick massor av följare bara de första dagarna, och hon insåg att många därute känner samma ambivalens som hon.

– Många som följer mig gör det ju för att de verkligen inte vill träna, men kanske har börjat fundera på om de ska ändå. Min dröm är att de där tveksamma marineras i det här enkla tänket några månader och sedan sätter i gång. Jag bryr mig liksom inte om de som gillar att träna, då kan de följa någon annan.

En grej som Brita Zackari tycker är grund­läggande är att inte koppla träningen till mat. De behöver inte ha med varandra att göra över huvud taget, om man inte vill. Man kan få plats med både träning och chips i sitt liv. Hon provoceras av att så fort något handlar om träning i medier eller i reklam, blandas maten in. Speciellt när det vänder sig till tjejer.

– Det är som att man bara får hålla på med träning om man typ äter kvarg och dricker gröna smoothies. Jag tror att det är många som tänker att ”så duktig kan jag ändå aldrig vara”. Så skiter man i träningen för det känns alldeles för svårt och stort, säger Brita Zackari.

För att visa att man visst kan dricka vin och goffa godis även om man tränar har hon infört ”unnsdag”, på onsdagar ska man unna sig, helt enkelt. Eller ja, det kan man göra sig mest hela tiden, tycker hon.

– Jag tycker att man ska vara mätt och stark, inte vägra sig en massa grejer och må dåligt för att man inte är perfekt. Det finns ju de som unnar sig när de äter kvarg med färska bär, och det är väl okej, men gör det någon annanstans. Min Instagram ska vara en frizon från sådant.

Varför hon själv behöver träna har Brita Zackari klart för sig. Hon vill vara stark. Dels har den färska upplevelsen av att föda barn aktualiserat för henne hur viktigt det är att ha en kropp som orkar, dels för att fysisk styrka ger psykisk styrka.

– Mår man bra utan att motionera kan man ju strunta i det. Men jag kan inte det. Jag mår psykiskt dåligt av att inte träna, jag behöver endorfinerna. Och jag tror att om man vet att man är stark i magen, i benen, i armarna… då får man en inre styrka också. Skit samma om man har ett lager mys utanpå! Man blir mer stolt över sig själv av att vara stark, och det finns ingen tjej i hela världen som är för mycket stolt över sig själv. (TT)

Fakta Tio tips till dig som inte vill träna

1Var snäll mot dig själv, inte hård. Se all rörelse som ett plus!

2Fundera igenom varför du vill träna. Kommer du fram till att du mår bra utan kan du strunta i det. Men vet du varför du behöver är det lättare att komma i gång.

3Tänk inte ”på måndag börjar mitt nya liv”. Det enda som händer när du sätter upp för höga mål är att du blir besviken på dig själv.

4Börja små­skaligt. Tänk ”kan jag träna tio minuter i dag?”. Målet kan vara att få till de där tio minuterna några gånger i veckan.

5Ha som enda krav ibland att ta på dig träningskläderna, så får du se vad det blir.

6Håll dig till enkel träning som kan göras var som helst. Tjugo knäböj när du håller ditt barn?

7Kör slut på dig själv! Fast bara i tio minu­ter, eller en kvart eller en halvtimme. Ge järnet, så är träningen över snabbt. Powerwalks i all ära, men de tar tid.

8Fuska. Du behöver inte göra så många repetitioner som har du har bestämt i förväg, du har ändå tränat. All träning räknas!

9Beröm och belöna dig själv efteråt. Kanske fredagsträna och sedan gå ut och ta en öl, eller säg att när jag har gjort min träningskvart får jag ta ett bad, läsa en mysig tidning eller spela Poké­mon Go.

10Sluta inte äta! Fortsätt äta gott och må bra.

Källa: Brita Zackari

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om