Det framgår av en doktorsavhandling av allmänläkaren Magnus Peterson, doktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Uppsala universitet, och verksam vid Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset.
– Det finns goda skäl att rekommendera så kallad graderad träning i hemmet som ett båda enkelt, effektivt och billigt sätt att behandla detta vanliga problem, säger han.
Traditionellt brukar tennisarmbåge betraktas som ett inflammatoriskt tillstånd i vävnaden kring armbågen, som uppkommit till följd av överbelastning och som läker ut genom att undvika att anstränga det inflammerade området, ibland genom att ta extra hjälp av injektioner av kortison eller inflammationsdämpande tabletter
– Sådana råd fungerar nog ofta bra i ett akut skede, men i de många fall där besvären med tennisarmbåge blivit kroniska finns inga tecken på en pågående inflammation i den mjuka vävnaden runt armbågen. Därför finns inga skäl att tro att samma behandling bör gälla vid både akuta och kroniska besvär med tennisarmbåge, säger Magnus Peterson.
I avhandlingen har han undersökt om ett mer aktivt program för att träna det smärtande området kring armbågen kan vara ett alternativ till de traditionella behandlingsråden vid kronisk tennisarmbåge. I en av undersökningarna lottades drygt 80 patienter som haft besvär under minst tre månader till att antingen pröva träningsprogrammet eller följa det traditionella rådet att ”vänta och se”. Patienterna i träningsprogrammet fick dagligen under tre månader gradvis belasta den smärtande vävnaden i den drabbade armen genom att lyfta eller sänka en plastdunk med vatten. För varje vecka ökade vikten genom att fylla på en ytterligare deciliter vatten i dunken.
Både före, under och efter tre månader fick patienterna i båda grupperna skatta hur ont de hade när de belastade armbågen i den drabbade armen. Efter ett par månader sågs tydliga skillnader mellan grupperna och efter tre månader hade hälften av patienterna i träningsgruppen, men bara en fjärdedel av patienterna i ”vänta och se”-gruppen, minst halverat smärtan i armbågen.
– Smärtan minskade både av koncentrisk träning där man lyfter en vikt och av excentrisk träning där man sänker en vikt, men den excentriska träningen gav något snabbare effekt, säger Magnus Peterson.