Träning bra vid kol
Konditionsträning ökar arbets- och gångförmågan för patienter med lungsjukdomen kol. Däremot har styrketräning inga påtagliga effekter vid denna folksjukdom.
- Alla patienter med medelsvår eller svår kol bör erbjudas fysisk träning, säger hon.
Kol orsakas oftast av rökning. Ökad andfåddhet och upprepade infektioner är vanliga symptom vid kol.
Utöver rökstopp brukar fysisk träning rekommenderas vid kol, men det har varit oklart vilken typ av träning som fungerar bäst.
Harpa Arnardóttir har undersökt hur olika träningsprogram påverkar patienter med medelsvår och svår kol. Ett par program var inriktade på att förbättra konditionen och ett program bestod i första hand av styrketräning. Patienterna tränade ett par gånger i veckan.
Uppföljningar visar att styrketräningen inte hade någon mätbar effekt på vare sig livskvaliteten eller på arbets- och gångförmågan. Det hade däremot konditionsträningen, som också minskad patienternas oro och nedstämdhet.
Allra effektivast var träning med intervallbelastning.
Kol kan inte botas. Med tiden brukar patienterna få allt större besvär med andning och kondition. Efter ett år hade de som styrketränat klart sämre arbets- och gångförmåga och de som konditionstränat ungefär samma ork som de haft i utgångsläget.
- Underhållsträning eller återkommande träningsperioder behövs för att bibehålla de positiva effekterna av träning, säger Harpa Arnardóttir.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!