Lasse Gelin och Anita Ling lastar över den sista packningen ombord på sin segelbåt. Tillsammans med sin båt Chili, av model Omega 42, ska de i år åter ut på vattnet under sin semester.
– Vi är säkert i väg tre veckor, säger de.
Men på vattnet kommer de inte att bli ensamma. Coronapandemin har gett båtlivet ett uppsving, och handlare i Uppsala vittnar om en försäljning som har skjutit i höjden.
– Vi har redan sålt slut på de båtar som vi har. Annars brukar de räcka till september, säger Suzanne Dovstedt, delägare Marina Trailer.
Båtbranschens riksorganisation, Sweboat, ser en liknande utveckling.
– Jag har aldrig sett så många båtar som under midsommaren i år. Vi har också gått ut och uppmanat båtägare att samsas. Det kommer bli trångt och det kräver att man visar hänsyn, säger Mats Eriksson, vd för Sweaboat.
Vid Skarholmen i Uppsala ligger kommunens enda ramp för att sjösätta sin båt. Även där uppstår det trängsel.
– Det blir trångt om alla vill sjösätta samtidigt. Då blir det kö och vad jag har sett kan det bli köer om fyra till fem båtar, säger Jan Stegrell vid Uppsala motorbåtsällskap, UMS.
Enligt Jan Stegrell är det också trångt att ta sig till rampen för att sjösätta sin båt.
– Problemet handlar inte om själva rampen. Det har varit trångt att ta sig dit och kommunen har inte satsat på att sköta om området. Det är bara en väg in och den måste hållas efter.
Seglarna Lasse Gelin och Anita Ling ska snart lämna kajen i Skarholmen för att ta sig ut till skärgården via Södertälje. De har inte märkt av någon trängsel vid sjösättningen vid den kommunala rampen. De räknar däremot med många båtar ute på vattnet.
– Det har varit många ute nu när det har varit bra väder. I Stockholms skärgård är det många båtar, säger Lasse Gelin och Anita Ling försätter:
– Det är många nya som köper båt, säger hon.
Kan man njuta ändå?
– Ja, det kan man. Skärgården är så pass stor, säger Lasse Gelin.
Från Uppsala kommun har man märkt av att det kan bli trångt när båtar ska sjösättas vid rampen vid Skarholmen. Nu jobbar man för att stärka kapaciteten.
– När det är fint väder så är det klart att det kan bli trångt och uppstå köer. Men det har inte uppstått någon irritation. Nu jobbar vi med att ta ett grepp om parkeringen. Vi har klippt gräsytor som gör att fler ska kunna parkera sina bilar, säger Roger Lindström, områdeschef vid Stadsbyggnadsförvaltningen.