Trängseln ökar i finkrogsgraven

KRÖNIKA. Ryktet har gått i Uppsalas krogvärld en tid, men nu är det bekräftat. Det har blivit dags för Wermlandskällaren att stänga dörren för gott och sänkas ned i den finkrogsgrav som flera andra Uppsalarestauranger redan förpassats till.

Foto:

Uppsala2009-03-06 09:12
Krogen har funnits länge och räknades för några år sedan in i finkrogshägnet, även om den på senare tid, som krögaren själv har uttryckt det: "hamnat lite mitt emellan två världar" och hoppat ned ett snäpp i nivån.

Själva epitet finkrog kan väl enkelt uttryckt appliceras på ambitiösa och kompromisslösa krogar som till exempel använder avancerade tekniker i matlagningen och erbjuder relativt kostsamma avsmakningsmenyer. Till kategorin kan räknas insomnade Uppsalaetablissemang som till exempel Guldkanten och Grisen.

Med Wermlandskällaren försvinner nu finkrogarna helt från Uppsalas krogkarta. Hambergs fisk, som tog hem UNT:s Guldkaja för årets krog 2008, är förvisso en bra restaurang på många sätt, men deras främsta tillgång är väl snarare gammalt hederligt råvarufokus än innovativa tekniska matlagningslösningar.

Även om krögarna bakom Guldkanten och Wermlandskällaren själva hävdar att de inte lagt/lägger ned för att det saknades besökare så är det ett faktum: finkrogar verkar i dagsläget inte fungera i Uppsala.
Vad beror det på då? En orsak kan vara att det enorma utbudet i Stockholm finns allt för nära. Precis som med konserter väljer man det bästa när man väl ska gå. En annan orsak kan vara att Uppsalaborna är alldeles för lagom - jantelagen härskar hårt och det är inte riktigt accepterat att sticka ut, eller för den delen slösa bort löneslantarna på exklusiv krogmat.

Kanske är svaret att Uppsala till skillnad från många andra större städer saknar storindustrier vars representationskort kan finansiera de kulinariska utsvävningarna i restaurangköken. Eller så är det så enkelt som att nedläggningarna beror på tillfälligheter som till exempel har med lokaler och ägare att göra, som en av stans krögare tidigare har hävdat i UNT:s spalter.
Ingen vet säkert, men faktum kvarstår: finkrogarna har försvunnit.
På måndag delar restaurangbibeln White guide ut sina prestigefyllda priser. Uppsala saknar då helt nominerade krogar till de finaste utmärkelserna. Är det så det ska vara i Sveriges fjärde största stad...

Det verkar inte bättre, men vem vet vad 2009 kan bära med sig... Lågkonjunkturen talar väl inte direkt för att överdrivet många krögare lär satsa på finkrogsgenren, men i Odinslund pågår just nu färdigställandet av ett hotell som enligt uppgift kommer att rymma två restauranger, varav en faktiskt sägs ska sikta på finkrogsnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!