"Trainee en bra start i karriären"

Traineeprogrammen kan ge en kickstart åt karriären – men leder inte alltid till fast jobb.

Annika Billstam är trainee hos Uppsalahem.

Annika Billstam är trainee hos Uppsalahem.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2013-04-26 14:58

Konkurrensen om att bli trainee på ett företag är stenhård, trots att antalet traineeprogram ökar. Som trainee får man en kickstart på karriären, så tjänsterna är hett eftertraktade. Landskapsarkitekten Annika Billstam och civilingenjören Nic Staeger är två Uppsalabor som lyckats knipa var sin tjänst.

Bland 300 sökande till de två traineeplatserna på GE Healthcare, blev Nic Staeger en av de lyckliga. I dag är han i sluttampen av det tvååriga programmet.
– Jag är otroligt glad som fick den här möjligheten. Det är ju ett drömjobb. Programmet håller en extremt hög nivå, säger han.
Företagens syfte med traineeprogrammen är att rekrytera och attrahera talanger för framtida chefsposter. För att lära känna företaget roterar traineerna mellan olika delar av verksamheten och praktiskt arbete varvas med teori. På GE Healthcare ingår också många resor och någon period med stationering i ett annat land.
– Man lägger enorma resurser på traineerna här. Jag har fått mycket utbildning inom ledarskap, projektledning och ekonomi och jag får resa mycket. För två veckor sedan var jag i Wales och nu ska jag till New York, säger Nic Staeger.
Många av Sveriges storföretag har en lång historia av traineeprogram, ABB har till exempel haft traineer i över 100 år och GE Healthcares traineeprogram har funnits i drygt 50 år.

Traditionellt har programmen riktat sig till ingenjörer och ekonomer men på senare tid har det blivit vanligare med traineeprogram även för andra yrkesgrupper. Enligt Max Flodén på traineeguiden.se, en nätsajt som samlar och certifierar samtliga svenska traineeprogram, ökar antalet program ständigt.
– För 10 år sedan hade vi 50 traineeprogram i Sverige. I dag har vi upp emot 200. Numera finns de inte endast inom det privata näringslivet, utan även bland myndigheter, verk och offentliga bolag, säger han.

Uppsalahem är ett av dessa offentliga bolag. Här började Annika Billstam som trainee hösten 2012 efter att hon genomfört praktik på företaget. Nu skriver hon examensarbetet parallellt med traineeutbildningen.
– Att vara trainee är en fantastisk möjlighet för en bra start i karriären. Programmet ger en otroligt bra grund, man bygger upp ett eget nätverk och får samtidigt insikt i hur ett bostadsföretag fungerar och  är uppbyggt, säger hon.

Det var Anna-Lena Lehto, personalchef på Uppsalahem som drog i gång traineeverksamheten här för tio år sedan.
– Hela branschen befann sig i ett läge då man behövde fler unga och högre kompetens. Och det blev så in i norden lyckat. Traineeprogrammen har visat sig vara ett otroligt bra karriärsteg för traineerna samtidigt som fastighetsbranschen har blivit mer attraktiv för unga och högutbildade, säger hon.
Uppsalahems traineeprogram är inte certifierat enligt traineeguidens certifieringssystem då man inte garanterar en tillsvidaretjänst i anslutning till traineeperiodens slut. Trots detta är alla Uppsalahems traineer kvar i fastighetsbranschen på bra positioner, enligt Anna-Lena Lehto.
– Flera av de som gått traineeprogrammet är i dag erfarna byggprojektledare – många av dem kvinnor. Andra har gått till chefstjänster inom affärsutveckling och fastighetsekonomi, berättar hon.

Både Annika Billstam och Nic Staeger känner sig lyckligt lottade som fått möjligheten att genomgå traineeprogram. Men de betonar också att man som trainee också måste vara beredd att ge mycket själv. Att vara trainee är långt ifrån en glidartillvaro där chefer curlas fram.
– Man måste verkligen vara intresserad av branschen. Man måste också känna ett engagemang och ha eget driv och målfokus, säger Annika Billstam.
Nic Staeger håller med.
– Har man familj som jag så är det en stor utmaning. Företaget lägger mycket resurser på en och förväntar sig också mycket tillbaka. Det kan bli långa dagar, mycket resor och man måste vara beredd att flytta. Så det är en stor uppoffring för hela familjen, men är man beredd och inställd på det så fungerar det, säger Nic Staeger.

Traineeprogram
Traineeprogram erbjuds av många företag och myndigheter och har formen av en anställning. Genom traineeprogrammen rekryterar företagen personer för sin framtida chefsförsörjning. Under traineeperioden varvas praktik med teori och traineen får arbeta med olika arbetsuppgifter inom företaget för att lära sig verksamheten från grunden.
En trainee är vanligtvis en nyutexaminerad student från universitet eller högskola som blivit antagen till ett traineeprogram.
De vanligaste utbildningarna som efterfrågas är civilekonomer och civilingenjörer, men under senare år har det blivit allt vanligare med traineeprogram inom de flesta utbildningsinriktningarna, t.ex. jurister, systemvetare, sjuksköterskor, personalvetare. Det finns även traineeprogram som vänder sig till sökande utan akademisk examen.

Certifikat
I takt med att traineeprogrammen ökar bland svenska företag blir reglerna även luddigare. Sveriges ingenjörer, Civilekonomerna och traineeguiden.se har tillsammans tagit fram ett certifikat för traineeprogram som kräver att:
1) Traineeanställningen ska likställas med tillsvidareanställning.
2) Program ska finnas för hela traineeperioden.
3) Längden på traineeprogrammet ska vara 9–30 månader.
4) Ingångslönen för en trainee ska vara på samma nivå som en vanlig tillsvidareanställning.
5) Efter avslutat program ska traineen erbjudas en relevant tillsvidareanställning inom företaget.
Källa: http://www.traineeguiden.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!