Träiga havsörnar på Sjötorget

En havsörn har landat vid Sjötorget i Östhammar och fler rovfåglar är att vänta. Stubbarna från de nedsågade almarna får den här veckan nytt liv genom motorsågskonstnären Hans Gustafssons försorg.

Motorsågskonstnären Hans Gustafsson tillverkar en havsörn vid Sjötorget i Östhammar.

Motorsågskonstnären Hans Gustafsson tillverkar en havsörn vid Sjötorget i Östhammar.

Foto: Josef Nylén

Uppsala2010-04-13 17:11

Det som just nu händer vid stadsparken på Sjötorget är något alldeles extra, det är uppenbart. Under de två dagar som Långalmabon Hans Gustafsson hittills ägnat åt att såga fram en havsörn ur stammen till en nedtagen almkrona har åtskilliga Östhammarsbor stannat till och tittat. Många har fascinerats över hur Hans Gustafsson med enbart en vanlig motorsåg till hjälp kan göra en rovfågel av en trädstam.
- Jag har jobbat mycket i skogen. Och motorsågen är en väldigt bra kniv, säger Hans Gustafsson som är helt självlärd på området motorsågskonst.

Varvtalet på kedjan och vinkeln på motorsågen påverkar hur resultatet blir, liksom om man sågar med eller mot fibrerna i träet, förklarar han och visar med motorsågen hur man åstadkommer kullig päls, skuggning och alldeles slät fjäderdräkt. Men det gäller att vara känslig på hand.
- Det är som stenhuggeri. Man jobbar utifrån och in och gör man det minsta fel så är det kört. Men jag gillar den utmaningen.
När det stod klart att de högresta almarna fått almsjuka och måste sågas ned fick Hans Gustafsson en förfrågan från personal på tekniska förvaltningen om han inte kunde tänka sig att göra skulpturer av trädresterna. Han skrev ett brev till kulturnämnden och lade fram flera idéer, och politikerna nappade på förslaget om att göra en havsörn och en berguvfamilj. 35 000 kronor plus moms får Hans Gustafsson för arbetet som tar åtminstone ett veckor i anspråk.
- Havsörnen är ju Upplands landskapsfågel så det passar ju egentligen väldigt bra. Och berguvar finns här ute också, även om man inte ser dem så ofta, säger Hans Gustafsson.

Havsörn däremot förekommer mycket längs kusten. Medan UNT är på plats vid Sjötorget kommer en havsörn flygande rakt ovanför oss, till synes oberörd av några måsar som försöker jaga bort den.
- Det är en fjolårsunge, det ser man på att den fortfarande är vit under vingarna, säger Hans Gustafsson med blicken mot himlen.
Hans Gustafsson har ägnat sig åt att göra träskulpturer med hjälp av motorsåg i cirka tio år. Men han målar också i olja, tusch och akvarell och har just nu en utställning med både träskulpturer och tavlor på Kvarnen i Gimo.

Dessutom jobbar han vid värmeverket i Gimo. Just omväxlingen är nödvändig för att det ska vara roligt, säger han.
- När jag är klar med havsörnen behöver jag nog ett avbrott på någon vecka innan jag sätter i gång med berguvfamiljen där borta, säger Hans Gustafsson och pekar på en cirka tre meter hög stubbe med flera stammar.
- Det ska bli två vuxna berguvar och tre ungar som tittar mot lekparken. Men jag ska kapa ned trädet lite först så att det blir lättare för barnen att se fåglarna.
Hur känns det att ge nytt liv åt det som är kvar av de gamla almarna?
- Det är en ära att få göra det här. Även om det är kommunen som äger skulpturerna så kommer jag nog att gå och ha tillsyn på dem.

Flera lager olja behövs för att skulpturerna ska kunna stå emot väder och vind.
- Det tar jag på mig att ordna, även om det inte ingick i uppdraget egentligen, säger Hans Gustafsson och drar i gång motorsågen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!