I Uppsala lobbas det nu intensivt för att pengarna till fyrspåret ska komma med i den nationella plan för infrastrukturen fram till 2032 som regeringen väntas fatta beslut om i juni.
I förslaget från Trafikverket finns bara 2,3 miljarder av den totalt beräknade kostnaden på 12,9 miljarder avsatta. Det har skapat en oro för att staten inte tänker hålla sin del av avtalet om fyrspårsutbyggnaden.
Inriktningen från Trafikverket är dock att avtalet om fyra spår ska hållas, vilket innebär att hela spårdragningen mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm, inklusive nya stationer i Bergsbrunna och Alsike, ska vara färdigt allra senast 2034.
– Vårt misstag var att vi i förslaget till nationell plan inte skrev in att avtalet ska fullföljas, säger Lennart Kalander, chef för nationell planering på Trafikverket.
Han säger att arbetet med fyrspåret fortsätter i oförminskad takt. Före 2026, när nästa nationella plan för infrastrukturen ska antas, kommer man dock inte att hinna påbörja bygget, oavsett hur mycket pengar som skjuts till, enligt Lennart Kalander.
– Då vet vi också mer om förutsättningarna och kan göra bättre beräkningar av kostnaden.
Är det inte svårare att anslå nya pengar än att ändra anslaget? Nu har de pengarna delats ut till andra projekt.
– När man gör en ny nationell plan tillkommer ytterligare medel att hantera. Alla åtgärder ses över och förändras utifrån förutsättningarna som gäller då. Det gör att det är fullt möjligt att få in anslaget till fyrspår i planeringen, säger Lennart Kalander.
Om man börjar bygga först 2026, hinner man verkligen klart i tid?
– Det är en väldigt tajt process och en utmaning att jobba med det, säger Lennart Kalander.
Göran Enander, landshövding i Uppsala län, säger att det är bra att Trafikverket nu erkänner att det var ett misstag att inte hänvisa till avtalet om fyrspåret. Men han säger också att det fortfarande är viktigt att regeringen skjuter till medel för den beräknade kostnaden redan nu.
– Man får inte glömma signalvärdet i detta till både politik och näringsliv. Nu var det i Trafikverkets förslag dessutom mindre pengar än vad som fanns i den förra nationella planen. Dessutom finns det andra projekt som Ostlänken som inte heller har kommit så långt i förberedelserna, säger Göran Enander.