Tunnlarna är planerade under järnvägen på S:t Olofsgatan och S:t Persgatan och ska ersätta de sista korsningarna över spåren i centrala staden. Köerna av bilar och cyklar växer i dag långa framför de fällda bommarna i båda korsningarna. Vid S:t Persgatan, som är ett av Uppsalas största cykelstråk, har korsningen blivit en säkerhetsrisk när cyklister och fotgängare tröttnar på att vänta och tar sig under bommarna.
Uppsala kommun och Trafikverket har tidigare träffat avtal om att samverka och dela på kostnaderna för att ersätta plankorsningarna med tunnlar. Siktet har varit inställt på att arbetet ska starta i vår, med flytt av den stora mängd ledningar som ligger i marken runt spåren. Själva tunnelbygget skulle börja 2014 och stå färdigt 2016, samtidigt med dubbelspåret genom Gamla Uppsala, men allt talar nu för att tunnelprojektet flyttas fram. Trafikverket, som ansvarar för ombyggnaden, kan heller inte lova att båda tunnlarna blir verklighet.
– Vi arbetar nu med att ta fram en ny nationell plan för perioden 2014-2025. Om den ena eller båda av tunnlarna i Uppsala ska byggas så kommer de att finnas med i den planen, men i gällande plan kan vi bara konstatera att de inte finns med, säger Ylva Gustafsson Höjer, planeringschef vid Trafikverket.
Ett alternativ från Trafikverket i diskussionerna med kommunen är att endast bygga om S:t Olofsgatan i tunnel under spåren och stänga all passage över järnvägen på S:t Persgatan, i stället för att bygga den planerade tunneln för gång- och cykeltrafik. En sådan lösning har inget stöd hos Uppsalas kommunledning:
– Vi vill absolut inte se en stängning av korsningen vid S:t Persgatan, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C), med ansvar för gatu- och trafikfrågor.
– Enda utvägen är i så fall att vi får fortsätta med bommarna tills en ombyggnad kan bli av. Kommunen kan inte själv ensidigt finansiera en tunnellösning.
Uppsala kommun har ansvar för gatorna och trafiken och betonar att tunnlarna skulle förbättra framkomligheten i centrum medan Trafikverket främst pekar på möjligheten att undvika olyckor på spåren:
– I huvudsak är ombyggnaderna en säkerhetsfråga. Vi har få plankorsningar kvar i så centrala lägen och där så många gång- och cykeltrafikanter passerar spåren som i Uppsala, säger Ylva Gustafsson Höjer.
I februari nästa år lägger Trafikverket fram sitt förslag till ny nationell plan, som utgår från regeringens infrastrukturproposition. Våren 2014 väntas regeringen fastställa den nya planen.
Tunnelprojektet är inte det enda stora gatubygge i Uppsala som kan bli försenat. Nyligen rapporterade UNT att det återigen kärvar i förhandlingarna mellan Trafikverket och Uppsala kommun om en ombyggnad av riksväg 55 förbi Flogsta och Stenhagen i Uppsala. Trafikverket har beslutat frysa planeringsarbetet för att komma överens med kommunen om utformning och kostnader för projektet.