Videon är inte längre tillgänglig
Den organiserade brottsligheten rör sig över såväl läns- som landsgränser och ställer polisen inför stora utmaningar. För att försvåra för denna måste trafikpolisen bidra i större utsträckning. Genom konferensen, som pågår i två dagar och samlar 80 deltagare från olika delar av landet, ska polisens arbetssätt utvecklas för att förbättra samarbetet.
– Vi ser exceptionellt mycket grov kriminalitet på vägarna. Det kan röra sig om allt från skarpladdade vapen till efterlysta personer som transporteras på vägarna. Vår roll som trafikpoliser är att försvåra kriminella personers rörlighet, säger Mats Östman, chef för Trafikavdelningen vid Uppsalapolisen och en av initiativtagarna bakom konferensen.
Under de två dagarna deltar bland andra länspolismästare Erik Steen och chefen för Rikskriminalpolisen, Klas Friberg. Han ser framför allt två uppgifter för sin enhet.
– Alla kriminella förflyttar sig och sitt gods, så för oss gäller det att förmedla kunskap till trafikpolisen om vad de ska leta efter. För det andra ska vi motivera dem att rapportera vidare till underrättelsetjänsten, säger Klas Friberg.
Uppsalapolisens vägbrottsenhet lyfts fram som ett positivt exempel på hur olika delar av polisen kan samverka. Innan den startades för 2,5 år sedan registrerades 12 drograttfyllor på ett år; i fjol var den siffran uppe i 220.
– Tidigare har vårt fokus legat på tätort, vilket gjort att vi missat en del av vägbrottsligheten. På 1980-talet hade vi många fler trafikpoliser, jämfört med i dag då samtliga våra 10 000 poliser ska jobba med trafiksäkerhetsfrågor. Då måste vi hitta gemensamma aktivitetsformer, säger Mats Östman.