Trafikplaneringen i Uppsala ett kaos
Den strategiska trafikplaneringen i Uppsala är obefintlig. Roger Lasu, föredragande tjänsteman i gatu- och trafiknämnden, slår nu larm. Han kan inte fatta övervägda beslut när det gäller exempelvis boendeparkeringar.
2002 ansökte Ingela Persson och flera boende på Linnégatan om boendeparkering. Sedan dess har ingenting hänt.
Foto:
De cyniker som hävdat att det förefaller saknas en strategisk plan för trafiken i Uppsala verkar ha fått rätt. Roger Lasu, ansvarig för lokala trafikföreskrifter på gatu- och trafikkontoret, slår nu larm. Han beskriver situationen som "fullständigt kaotisk".
- Det finns ingen strategisk plan för trafiken i Uppsala. Strategiska styrmedel saknas fullständigt. Det är ohållbart, säger Roger Lasu.
- Jag ska göra rekommendationer om bland annat nya boendeparkeringar, men det finns inga verktyg för att bedöma konsekvenserna, därför kommer alla sökande att få avslag. Det är bättre att det inte händer någonting än det att det händer någonting dåligt.
Det har några boende på Linnégatan i Uppsala fått erfara. 2002 ansökte deras bostadsrättsförening om boendeparkering. På fem år har ingenting hänt. Eftersom det inte finns någon analys av parkeringsfrågan i kommunen kan inga beslut fattas.
- Om jag skulle ge en rekommendation att tillåta boendeparkering på Linnégatan för nämnden skulle det bygga på tyckande, ingen övervägd analys, säger Roger Lasu.
- Mitt jobb är ganska värdelöst.
Ingela Persson, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen på Linnégatan vet inte om hon ska skratta eller gråta.
- Det är Kafkaliknande. När jag frågade hur jag ska kunna driva frågan vidare under dessa omständigheter fick jag förslaget att kontakta UNT, så att allmänheten får veta hur dåligt det fungerar i kommunen, säger Ingela Persson.
Roger Lasu anser dessutom att resurserna inte är tillräckliga för att klara arbetet:
- I mindre kommuner finns det flera personer som arbetar med de frågor som jag är helt ensam om att ansvara för. Till 2008 ska jag utöver de vanliga ärendena också revidera 2 000 trafikföreskrifter för Vägverkets vägdatabas. Det finns inte en chans att hinna med det.
Trafikföreskrifterna för Uppsala kommun består av tusentals hand- och maskinskrivna ark i en stor liggare. Många av dem går tillbaka till 70-talet. Systemet gör att det är hart när omöjligt att få en överblick över trafiksituationen och fatta strategiska beslut.
Till i höst är det tanken att alla kommuner ska ha matat in sina egna trafikföreskrifterna i Vägverkets stor vägdatabas, där man lätt ska kunna söka information och få en god överblick. Databassystemet har försenats och i Uppsala är det tveksamt om man alltså kommer att hinna med den stora revisionen före årsskiftet.
- I Stockholm har man kommit långt med detta. Man håller också på att skapa vägdatabaser för fotgängare och cyklister. Ur ett trafikstrategiskt perspektiv är Stockholm framtiden. Uppsala är en byhåla, säger Roger Lasu.
Mats Svensson, chef för trafikavdelningen på gatu- och trafikkontoret, håller med om att det i vissa delar saknas en bra övergripande planering för parkeringssituationen i Uppsala.
- Men jag delar inte Roger Lasus bild av den strategiska trafikplaneringen i allmänhet. Ärligt talat, Uppsala har en trafik- och parkeringssituation som i stort fungerar bra, säger Mats Svensson.
- När vägdatabasen blir verklighet kommer vi att enklare kunna föreslå strategiska förändringar vad gäller lokala trafikföreskrifter för nämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!