Uppsala kommun har tagit fram en ny utvecklingsplan för Gränby med plats för en ny ambulansstation, skola, simhall, fler bostäder, kontor och verksamhetslokaler. Men det kräver att trafiksituationen på Bärbyleden och Österleden kan lösas. Lederna korkar redan i dag igen i rusningstid och situationen kommer att bli mycket värre om inget görs.
– Leden är ett riksintresse och det blir allt trängre på våra gator. För att kunna bygga ut Gränby så kräver Trafikverket att Bärbyleden är framkomlig ända till E4. Det innebär att vi måste ta fram en ny trafiklösning som fungerar, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Kommunen har låtit konsultbolaget WSP göra så kallade mikrosimuleringar som visar vilka konsekvenser framtida trafikflöden kan få och vad som kan göras för att minimera köbildning i rusningstid. De visar att rondellen där Österleden korsar Bärbyleden är den stora flaskhalsen. Även om Gränby inte byggs ut så kommer köerna på Bärbyleden att öka kraftigt. Också i korsningen Vaksalagatan - Fyrislundsgatan är framkomligheten dålig. På eftermiddagarna är det dessutom svårt att ta sig av och på E4. Trafiken beräknas öka med mellan 50 och 100 procent i de mest trafikerade delarna av systemet fram till år 2040 om inget görs.
WSP föreslår att de tre rondellerna på Österleden - Bärbyleden ersätts med trafikljus. På så sätt går det att skapa en "grön våg" för bilarna och styra trafiken så att köbildningen minskar. Det ska kompletteras med ett extra högersvängsfält på E4:s avkörningsramp söderifrån och dubbla filer vid cirkulationsplatsen vid Willys.
– Med trafikljus kommer trafikkapaciteten i området att klara sig fram till 2050. Trafikverket har accepterat lösningen, säger Erik Pelling.
Men flera av allianspartierna är kritiska:
– Planen kommer inte att fungera. Man utgår från att 75 procent av trafikökningen till år 2050 till stor del ska lösas av ökat resande med kollektivtrafik. Det kanske fungerar i andra delar av stan. Men inte i ett sånt här område, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).
M, KD och C vill i utreda fler trafikalternativ.
– Vi vill ha planskild korsning där Bärbyleden möter Österleden. Vi vill också bygga ut Österleden till en fyrfilig väg och ha fler p-platser i området. Det här är ju ett aktivitetsområde med handel och idrott som försörjer hela kommunen. Många tar bilen till Gränby, säger Fredrik Ahlstedt.
Är inte risken att trafiken ökar om man gör det lättare att köra?
– Jag ser inte det som något problem. Bilflottan kommer till stor del att vara eldriven när det här blir verklighet, säger Fredrik Ahlstedt.
Erik Pelling (S) tycker att Fredrik Ahlstedt är helt fel ute.
– Trafikverket har sedan länge avfärdat en planskild korsning på grund av svårigheter att hantera grundvattnet i området. Vi hade också önskat oss en planskild korsning men Trafikverket kommer inte att skjuta till pengar för det. Vår utredning har visat att trafikljus fungerar för lång tid framåt. Den är också billig, säger han.
Är det rätt att utgå från att 75 procent av trafikökningen ska ske med bland annat kollektivtrafik?
– Vi har gjort en oberoende trafikutredning och experterna gör den bedömningen. Vi litar på dem. Fredrik Ahlstedt hittar på egna lösningar. Man måste vara realist. Vi behöver en lösning här och nu, säger Erik Pelling.