Videon är inte längre tillgänglig
Tro´t eller ej, men någon beredskap för dåligt väder fanns inte hos arrangören. Upplandsschottisen är helt enkelt bortskämd med sol och skaplig vårvärme. Inte ens Ingemar Sund med det vitaste skägget i samlingen hade varit med om ett liknande regnoväder på en Upplandsschottis. Det berättar han över tallriken med en hel sik från hemorten Hållnäs.
När UNT är på plats har Ingemar och alla andra tävlande flyttat in i en gympasal på Björkvallen i Björklinge.
– Hejsan spelmän, är ni klara?
– Jajjamänsan, fattas bara!
För er som inte har en aning om vad schottis är kan det beskrivas som en pardans i gammeldansstil. Uttrycket ”ta sig en svängom” gör skäl för sig. Runtsnurrandet på dansbanan är halva nöjet, förklarar Jens Holmström från Tensta folkdanslag i Vattholma.
Hans förening är tungt representerad med en fjärdedel av alla deltagare. Tävlingspartnern och systern Helena Holmberg tar inte tävlingen på blodigt allvar, men det finns deltagare som gör det. Själv sätter hon dans, musik och gemenskap i främsta rummet och denna helg med två dagars dansande är en helg som deltagarna sett fram emot.
Det finns inte så många tävlingar i schottis längre, men Upplandsschottisen bär på en lång tradition. Det vet Ingemar Sund, han med siken, som på sin väst bär en respektingivande blänkande knapp som talar om för konkurrenterna att han deltagit i Upplandsschottisen 40 gånger. Att ta med sig sik till mellanmålet har visat sig vara ett framgångsrecept på senare år. Tillsammans med danspartnern Eva Älgenäs har han tidigare lyckats ta hem veteranklassen.
I arrangörens pressinbjudan beskrivs lördagens begivenhet som ett sent kosläpp. Det syftar inte på dansformen utan på att Upplandsschottisen i år hålls några veckor senare än vanligt. Otur den här gången, med tanke på väder och vind.
Det är hur som helst mycket tjoande och full fart på de tävlande, i klass med när Rosa och de andra studsar ut för att möta våren i hagen. Deltagarna har kommit från hela landet för att göra upp om titeln som svensk mästare i schottis. I denna bransch är det något att skriva hem om, i synnerhet om man är upplänning och segrar i stora klassen, ty en upplänning har inte vunnit den klassen på många år.
Dragplåstret för både tävlande och publik är Starkens spelmän från Tierp. Att svänga runt blir till ett rejält motionspass för de tävlande, men Jens Holmström försäkrar att ylletyget andas bra.
Skjortan, däremot, brukar man få tvätta efter en tävlingsdag. För Tensta folkdanslag gäller det att ha bokat tvättstugan, för på nationaldagen ska de återigen dansa på Uppsala slott.