Entreprenören får skäll när träden faller

På tisdagen fortsatte trädfällningen för spårvagnen i centrala Uppsala. Trädfällarna är de första som får ta emot människors sorg och ilska över avverkningen.

Lönnar och askar vid Munkgatan togs ned på tisdagen för att ge plats åt ledningar som ska flyttas inför spårvägsbygget.

Lönnar och askar vid Munkgatan togs ned på tisdagen för att ge plats åt ledningar som ska flyttas inför spårvägsbygget.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala2025-03-04 16:30

– Man får en hel del glåpord från folk som passerar. När vi förklarar att vi bara är entreprenörer med uppdrag att utföra arbetet blir de lite lugnare, men inte alltid, säger Christer Björk som på tisdagen arbetade med avverkningen av åtta träd vid Munkgatan/Sjukhusvägen i Uppsala. 

– Det är egentligen glädjande att träd väcker känslor bland folk, men de får gärna tänka efter innan de börjar skälla på oss, säger han. 

undefined
Trädfällning i städer kräver särskild uppmärksamhet, konstaterar kommunens arborist Fredrik Thomsson som på tisdagen arbetade vid Munkgatan.

Tidigare har träd tagits ned vid Dag Hammarskjölds väg för att ge plats åt ledningar inför det planerade spårvägsbygget. På tisdagen var det dags för lönn och ask nära Svandammen. 

– Vi förbereder för ledningsflytten. För att bevara de stora vackra träden vid Svandammen är det tyvärr nödvändigt att ta ned de mindre träden på andra sidan Munkgatan. Det är dit ledningarna ska flyttas, säger projektledare Karin Graham vid Uppsala kommun.

Totalt ska hundratals träd bort på olika håll i Uppsala för att ge plats åt ledningar eller spår. De allra flesta fälls men vissa bedöms klara en flytt. Kommunen betonar att träd som försvinner ersätts med nya så nära som möjligt, men klart är att trädkronor och bladmassa blir avsevärt mindre än på gamla uppvuxna träd. 

undefined
Trädstammarna som avverkats vid Munkgatan ska läggas ut som faunadepåer för insekter och andra småkryp.

– Som ersättning för de träd vi tar ner här kommer nya att planteras vid Dag Hammarskjölds väg. Och trädstammarna härifrån blir faunadepåer som gynnar den biologiska mångfalden, säger Karin Graham. 

Hon får också sin beskärda del av Uppsalabornas sorg och saknad över sina träd:

– Träd väcker starka känslor, med all rätt, och folk blir ledsna när de tas ned. Men kommunen arbetar aktivt med föryngring hela tiden.

undefined
Träd väcker känslor konstaterar Karin Graham, projektledare vid Uppsala kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!