Råbyleden ska få nya träd som är speciellt anpassade för stadsmiljö. De gamla skogslönnarna som växer där nu ska tas ner under våren. Många av dem är i dåligt skick och inte anpassade till stadsmiljö.
Skogslönnarna kommer att ersättas av träd som är bättre anpassade för den krävande stadsmiljön längs Råbyleden och några ledens tvärgator.
Under andra halvan av februari börjar avverkningen av träden, längs norra sidan av Råbyleden mot Bellmansgatan.
I samband med nedtagningen av träden och ombyggnaden av norra sidan Råbyleden kommer trafiken att vara avstängd i två filer. De nya träden kommer att planteras under hösten 2018, berättar Catharina Danckwardt Lillieström som är konsult vid Mark och anläggning, Uppsala kommun.
– Samtidigt ska det planteras träd väster om Tycho Hedéns väg ner mot Torkelsgatan. Där finns det inga träd alls.
Därefter kommer södra sidan av Råbyleden, mot Bruno Liljeforsgatan, att byggas om på motsvarande sätt. Träden börjar tas ner hösten 2018 och vintern 2019. De nya träden ska enligt planerna planteras under våren 2019.
Det är stadsträdsår i Uppsala kommun i år. Det innebär bland annat att resultatet av den pågående trädinventeringen ska leda till att fler träd planteras i stadsmiljön.
– Träd är viktiga i staden eftersom de påverkar miljö och hälsa på ett bra sätt. När vi bygger för framtiden behöver vi också skapa gröna oaser som håller för lång tid framöver. Stadsträdsåret ska sätta ljuset på hur viktigt det är med träd i alla miljöer eftersom människor mår dokumenterat bra av närhet till träd, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.
Vilken sorts träd som ska planteras är ännu inte bestämt.
– Länsstyrelsen har beslutat att det ska vara inhemska träd, men vi har ännu inte bestämt vilken typ av träd som ska planteras utan för fortsatta diskussioner med länsstyrelsen, säger Catharina Danckwardt Lillieström.
Hela ombyggnaden av Råbyvägen, med busshållplatser i mitten, gång- och cykelväg samt yta för uteserveringar ska vara klar i juni 2019.