Träd som är i vägen fälls

Avverkning av träd i bostadsområden väcker känslor hos närboende. Många tycker att det är tråkigt när träd försvinner. Andra är glada för att få in mer ljus i lägenheten. Nyligen röjde och gallrade kommunen i Gottsunda, Sävja och Bergsbrunna. Nu står Bälinge på tur.

Håkan Björnberg kvistar med motorsågen efter trädfällning i Bälinge.

Håkan Björnberg kvistar med motorsågen efter trädfällning i Bälinge.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-01-31 14:17
Bakom Cellovägen i Gottsunda ligger travar av timmer kvar, men högarna av flis har forslats bort.
I Sävja har kommunen tagit bort träd och sly längs vissa gång- och cykelvägar, fem meter på varje sida, för att öka säkerheten för gående.
- Det gjorde vi i samarbete med polisen eftersom det skett en del överfall där, berättar Ingemar Carlsson, sektionschef i Uppsala kommuns parkgrupp.
Annars handlar trädfällningen om att föryngra skogen. Stora träd som hämmar de mindre trädens tillväxt tas bort. Det får inte heller bli för skuggigt för de boende.
- När det gäller träd nära bostäder får vi mycket önskemål spontant från de boende. Vi samlar ihop dem och åker ut och gör bedömningar, säger Ingemar Carlsson.

Inför en avverkning går kommunen ut med information i området, berättar han.
- Alltid är det lite folk som hör av sig och vill resonera om ett specifika träd som de vill ska sparas eller som de tycker står i vägen. Vi försöker lyssna till önskemålen och oron, men ibland måste vi säga nej.
De mindre träden flisas till värme och kompostering, de större säljs som timmer och massaved. Intäkterna från flis och timmer bekostar en del av röjningen.
Naturmarkarbeten sker mellan oktober och mars då marken är lite frusen och tar mindre skada än på sommarhalvåret. Avverkningen i Bälinge har just inletts och förväntas ta en månad. Sedan blir Storvreta sist ut för den här säsongen.

Kommunägd park- och naturmark utanför bostadsområdena är självklart kommunens ansvar, medan träden närmast husen faller på fastighetsägarnas lott. På Frodegatan 20-30 avverkades nyligen cirka 25 träd några meter från husen, mest stora björkar. Hyreshusen ägs av HSB och förvaltaren Gunnar Löfgren berättar att trädens rötter ställer till det.
- Vi har haft geologer här som gjort en utredning. Husen ska renoveras och vi måste ta ner dessa träd innan dess om vi ska kunna göra något vettigt, säger han.
Den enda reaktion som nått honom kom från en boende på andra sidan gatan som undrade vad de höll på med.
- Det är naturligtvis synd att träden försvinner, det tycker vi med, men när folk får klart för sig varför så har de förståelse, säger Gunnar Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om