I Uppsalas parker kan man se att vissa träd har gulnat, och några av dem har till och med tappat löven.
Fredrik Gustafsson, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen, är en av dem som ansvarar för vattningen av de kommunala träden.
– Vi vattnar som vi alltid gör. Nu tar vi vatten från Fyrisån för att inte ta något av grundvattnet. Vi blötlägger blommor och träd, säger han.
Det är dock inte alla träd som vattnas.
– De nyplanterade träden och de som är upp till två år vattnar vi någon gång i veckan. Men inte de träd som är äldre, vissa av dem tar det inte så bra, medan andra klarar sig bättre. De flesta dör inte men några av dem kan göra det, säger Fredrik Gustafsson.
Han fortsätter:
– Granar har ytliga rötter och har därför svårt att ta upp vatten. Tallarna klarar sig bättre. Det beror på att de har pålrot och kommer längre ner i marken. På så sätt kan de ta till sig mer näring.
En annan trädart som påverkas av värmen är björken.
– Att de tappar färg och sina löv är en sorts försvarsställning. De går in i en tidig vinterdvala. Det kan också finnas en risk att de träd som inte klarar sig så bra kan dra på sig sjukdomar. Detta då deras motståndskraft minskar på grund av värmen, säger Fredrik Gustafsson.
Stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar bara för träden på kommunal mark, men Fredrik Gustafsson poängterar att alla måste hjälpas åt i värmen.
– Ser vi att någon växtlighet som ligger på privata fastighetsägares mark far illa så tipsar vi dem, så att de kan vattna träden.