Hasselfors garden AB vill ha tillstånd till brytning på de två mossarna för att säkra tillgång till inhemsk torv i sin produktion av bulkjordar som används i parker och vägarbeten.
Spängermossen och Stormossen heter de berörda mossarna. Den ena vid Bredsjöns sydöstra ände, den andra nordväst om sjön.
Tomas Lindgren och hans familj bor i Knutbo längst upp vid skogskanten där bara en bergknalle och ett smalt skogsbälte skiljer gården från Spängermossen.
– Självklart kommer det att påverka miljön vid vår gård om det går maskiner hela dagarna bara några hundra meter härifrån. Men det är en större miljöfråga än så. När jag ville lägga igen spåren efter en skogsmaskin här fick jag inte göra det eftersom kvicksilverhalten är naturligt hög i jorden och den inte skulle röras mer än nödvändigt, säger Tomas Lindgren.
Om torvbrytning kan komma att påverka jord och kvicksilver har han inte fått svar på vid de samråd som Hasselfors garden hållit i Järlåsa.
Inte heller anser han att svar har givits på frågor om hur Bredsjöns vatten kan komma att påverkas:
– Det är en grund sjö men nu har vi abborre, braxen och gös i den, om det kan ändras vet vi inte , säger Tomas Lindgren.
Efter en kort promenad genom skogen från Knutbo mot nordöst öppnas vyn över Spängermossen. Små spretiga tallar och ängsull är utspridda bland tuvorna. Längs ena kanten går en stig där älgspår avslöjar vad som trampat upp den.
– Det här borde förbli ett utflyktsområde snarare än förvandlas till en torvtäkt, tycker Tomas Lindgren.
Hasselfors gardens ansökan om markavvattning vid såväl Stormossen som Spängermossen har lämnats över till mark- och miljödomstolen för avgörande.
– För Stormossen finns det sedan tidigare ett dikningsföretag med tillstånd för vattenverksamhet, och då är det automatiskt ett ärende för mark- och miljödomstolen, säger Bernt Forsberg, miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala.
– För Spängermossen är det den smala skogsremsan mellan Bredsjön och mossen som gjort att ärendet gått vidare till domstolen. Finns det risk för genomsläpplighet till mossen så att sjön avvattnas handlar det om vattenverksamhet även där, säger Bernt Forsberg.
Sofia Ekmark, Hasselfors garden, handlägger ansökningarna om torvtäkterna. Förutom Spängermossen och Stormossen undersöker företaget också möjligheterna att starta torvtäkt vid Kattmossen vid Alunda i Enköpings kommun.
– De tillstånd vi sökt gäller för 25 år vid vardera mossen. Vi kommer att ha behov av torv som jordförbättringsmedel i framtiden, och förbereder oss för det, säger Sofia Ekmark, och fortsätter:
– Ansökan innehåller bland annat analyser av tungmetaller, vattenanalyser och en hydrogeologisk rapport. Mark- och miljödomstolen bedömer miljöpåverkan vid sitt beslut.
Torvtäkter kommer att innebära buller och ökad trafik, men enligt Sofia Ekmark kommer störningarna att variera betydligt dels beroende på årstid, dels på väderlek:
– Torvbrytning kan ske under vår och sommar. Generöst räknat är det månaderna april- september, och bara när det inte regnar. Räknar man fyra månaders produktion skulle det bli 3-4 transporter per dag, men det kan alltså variera beroende på väder. Lastbilarna kommer att gå norrut från Spängermossen och därefter västerut och fortsätta söder om Stormossen och ut på riksväg 72, säger Sofia Ekmark.
Mossar räknas som impediment, mark som är olämplig för skogs- eller jordbruk. UNT har sökt men inte nått de markägare som slutit avtal med Hasselfors garden om torvbrytning.