Torkan problem för ekobönder
För att undvika foderbrist får konventionella jordbrukarna använda trädan som betesmark. Ekologiska bönder har inget krav på träda. Därför har de sällan någon extra mark att ta i anspråk när torkan hotar tillgången på foder.
Därför beslutade Jordbruksverket nyligen att lantbrukarna i vissa delar av landet får utnyttja den så kallade EU-trädan som normalt inte får användas för bete eller foderskörd. Förutom Uppsala län gäller beslutet även Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge, Halland, Skåne och Västra Götaland.
— Det är ett välkommet besked. Första vallskörden gav dålig volym, andra vallen växer dåligt. Det har inneburit att bönderna måste använda vinterfodret redan nu, säger Titti Jöngren, länsförbundsordförande för LRF i Mälardalen.
Genom att använda EU-trädan som betesmark skjuts den akuta foderbristen på framtiden.
— Alternativet till att använda EU-trädan är att slakta djur, men vi har redan ont om djur i Sverige. Det är ingen lösning, säger hon.
Inget krav på träda
Håkan Carlborg i Källingby, Knutby, driver ekologiskt lantbruk sedan flera år tillbaka. Som ekologisk bonde har han inget krav på att lägga mark i träda. Därför har han heller inga extra arealer att ta i anspråk till bete.
— Det börjar gå utför. Kommer det inget regn inom ett par veckor får vi stora problem, säger Håkan Carlborg.
En nödlösning är att använda spannmål till bete. Det går nämligen att göra ensilage av strået. Men det är en dyr lösning eftersom han förlorar delar av sin skörd.
Ett annat alternativ är att sälja eller slakta djur.
Håkan Carlborg minns att det såg lika illa ut 1999. Då tvingades han köpa vinterfoder från Norrland. Transporterna var dyra och fodret dåligt.
— Det kändes som jag bara bytte pengar, det hade varit mer lönsamt att slakta eller sälja djur.
— Men om foderbristen är omfattande i hela närområdet kanske det är många som vill sälja djur. Det är inte lätt att sälja djur när marknaden mättad. Och om många väljer att slakta får vi sämre betalt för köttet, säger Håkan Carlborg och tilllägger:
— Det är både en utmaning och skräck att vara lantbrukare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!