Den slutsatsen drar fästingexperten Thomas Jaenson vid Uppsala universitet tillsammans med forskarna Marika Hjertqvist och Åke Lundkvist vid Smittskyddsinstitutet i Solna i en analys i Läkartidningen på nätet.
– När en stor mängd fästingar fick svårare att hitta rådjur att suga blod från, fick de i stället söka sina blodmåltider från till exempel smågnagare. Detta underlättade överföringen av TBE-viruset från smittade nymfer till många fästinglarver, säger Thomas Jaenson.
På ett rådjur finns gott om plats för tusentals blodsugande fästingar, men på en liten skogssork är trängseln om födan mycket större. Det är vanligt att fästinglarver sitter tätt intill redan smittade fästingnymfer och suger blod från till exempel sorkarnas öron.
– Vid sådan samtidig blodsugning kan TBE-viruset lätt överföras från smittade nymfer till larver. Detta är den viktigaste mekanismen för överföring av TBE-viruset mellan fästingar, förklarar Thomas Jaenson.
2010 var ett toppår för skogssorkar. Efter att tiotusentals rådjur dött under den kalla vintern 2009 till 2010 hade därför ändå enorma mängder hungriga fästinglarver som överlevt under snötäckena goda möjligheter att hitta andra måltidsalternativ.
– På så sätt kunde massor av fästinglarver suga i sig TBE-viruset genom samtidig blodsugning med smittade nymfer. 2011, när dessa larver utvecklats till nästa stadium, fanns därför rekordmånga TBE-smittade fästingnymfer i markerna, säger Thomas Jaenson.
Därmed ökade också risken för TBE-smitta för människorna som i fjol vistades ute i skog och mark och blev bitna av smittade fästingnymfer. Sammanlagt registrerades 287 fall av TBE förra året, vilket är det i särklass högsta antalet fall av sjukdomen som någonsin uppmätts.
För att minska fästingplågan har Thomas Jaenson länge förespråkat åtgärder för att minska rådjursstammen. Men visar inte den nya analysen tvärtom att detta skulle bidra till att fler människor smittades av TBE?
– Ja, på kort sikt kommer förmodligen fler människor att drabbas om antalet rådjur plötsligt minskar. Men för att minska risken för smitta på lång sikt måste antalet fästingar i naturen minska. För detta krävs att antalet rådjur kommer ner till de nivåer som rådde för 50 år sedan, säger Thomas Jaenson.
Toppår för sork bidrog till rekordmånga TBE-fall
Massdöden av rådjur under två kalla vintrar i kombination med ovanligt många skogssorkar gjorde att fästingar kunde sprida virusinfektionen TBE till nya rekordnivåer förra året.
Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!