Tony snart hemma från Afghanistan

Regeringen vill förstärka den svenska militära närvaron i Afghanistan och öka stödet till Sida. Samtidigt passar försvarsminister Sten Tolgfors på att hylla Tony från Uppsala och de andra soldaterna på plats.

Opration Mosalas var en opration som Tony och hans soldater deltagit i

Opration Mosalas var en opration som Tony och hans soldater deltagit i

Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten

Uppsala2008-11-13 19:00
- Jag är imponerad och de gör en storartad insats och får inte alltid den uppskattning de förtjänar, säger Sten Tolgfors.

Om två veckor är tiden på basen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan över för Tony, 31, från Uppsala som inte vill figurera med sitt efternamn.
- Det känns lite trist, jag kommer att sakna gruppen men samtidigt är man utarbetad och det ska bli skönt att komma hem och få vila upp sig innan jag börjar jobba. Man lever under press på ett annat sätt här, säger Tony som är gruppchef på en vakteskort.
De två incidenterna förra veckan när svenska patruller blev beskjutna får han inte uttala sig om i detalj men missionen som helhet har annars varit lugn och trygg.
- När det händer något så har vi alltid sittningar efteråt där vi går igenom och pratar om vad som hänt och de som vill kan få prata med en präst. Samtidigt är det skönt att se att man reagerar med ryggmärgen och att alla övningar har gett resultat. Det var ingen som greps av panik utan vi agerade som man skulle.

I de norra delarna är det betydligt lugnare än i söder och det är svenskarna på plats medvetna om. Men istället för sammandrabbningar med talibaner finns vägbomber och lokala kriminella nätverk att se upp med.
- Det är rena krigshandlingar där britterna, amerikanarna och danskarna är. Vi är här för att stötta militären och polisen och än så länge har det gått bra även om röstregistreringen till presidentvalet har börjat.

Utrikesminister Carl Bildt, försvarsminister Sten Tolgfors och biståndsminister Gunilla Carlsson presenterade under torsdagen besluten som innebär ett ökat stöd till Afghanistan och förstärkt svensk truppnärvaro.
- Den stora utmaningen är att se till att genomföra val i hela landet så att inte vissa delar inte kan delta, då tappar valet i legitimitet, säger försvarsministern som ser oroligt på läget.
- Situationen är allvarlig och vi har dyrköpt fått se hur det kan utveckla sig i terroraktioner om vi inte agerar. Vi måste hjälpa de i Afghanistan för deras skull och för vår skull.
En av de drygt 300 personer i den svenska styrkan är 31-åringen från Uppsala som gjorde sin första mission i Kosovo 2002.
- När det gäller riskerna så finns de så fort man lämnar campen, då ökar hotbilden men det är något man får leva med.

Vad är ditt råd till de som planerar att åka till Afghanistan?
- Det är farligt att vara en drömmare som inte förstår vad man ger sig in på, det här är allvar och det finns hela tiden en risk för krig och man får kanske bara en chans. Dessutom gäller det att man har stöd hemifrån så man slipper fundera så mycket på det.
På måndag börjar de första nya soldaterna flyga ner för att avlösa Tony och de övriga på basen i Camp Northern Lights.
375 svenska soldater på plats i Afghanistan

Totalt finns cirka 72 000 utländska soldater i Afghanistan, varav drygt 36 000 är amerikaner.
De flesta utländska soldater, cirka 52 700 inklusive amerikaner, ingår i International Security Assistance Force (Isaf), som bildades 2001 och som står under Natobefäl på FN:s uppdrag. Av dem är 375 svenskar.
Dessutom finns cirka 20 000 soldater, varav 18 000 amerikaner, under direkt USA-befäl för att i insatsen Operation Enduring Freedom (OEF) bekämpa talibaner och al-Qaida.
Kommandostrukturen inom Isaf och mellan Isaf och OEF är komplicerad, mest beroende på de deltagande staternas olika förbehåll och restriktioner för vad deras soldater får göra.

Källa: Nato, Försvarsmakten (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!