Tonic, whisky och öl – från Uppsala

De funderar på det exakta innehållet i ­tonic, bygger egna ölmaskiner och ligger sömnlösa på nätterna och tänker på egen whisky. De jagar den perfekta drycken. Kanske finns den här i Uppsala?

Kristofer Klerfalk är entreprenör inom läkemedels­branschen. Klas Petersson är disputerad apotekare och ­klurar över perfekta recept. Anton Malmberg har jobbat länge med näthandel. Tillsammans har de grundat Upsala Tonic.

Kristofer Klerfalk är entreprenör inom läkemedels­branschen. Klas Petersson är disputerad apotekare och ­klurar över perfekta recept. Anton Malmberg har jobbat länge med näthandel. Tillsammans har de grundat Upsala Tonic.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2016-02-05 13:33

Tornrummet på Västgöta nation är kyligt och murrigt. En gigantisk kristallkrona hänger över bordet. I centrum står drycken som redan blivit en snackis – en exklusiv tonic från Uppsala.

Det är torsdagkväll och tonicprovning för speciellt inbjudna Uppsalaprofiler.

– Vi tänkte att vi borde kunna göra tonic bättre, hur svårt kan det vara? berättar Kristofer Klerfalk, en av grundarna av Upsala Tonic.

Det visade sig vara ganska svårt.

I över ett halvår har Kristofer Klerfalk, Klas Petersson och Anton Malmberg provat recept, tempererat, kylt, väntat och balanserat.

Under flera år har apotekarna Kristofer och Klas bryggt öl ihop. Tillsammans med Anton har Kristofer experimenterat med olika smaksättare till gin och tonic. Men när det kom till tonic var alternativen få. Det irriterade.

– Uppsala sägs vara en gin och tonic-stad. Många importerar gin, men de glömmer att 70 procent av en GT är tonic.

Att sälja egenproducerad tonic är trion ensamma om i Uppsala. Men de är långt ifrån de enda “dryckesnördarna” i stan.

Ett par kilometer väster om Uppsala ligger Ströby, en by med fyra bryggerier. Här finns också Uppsalas enda whiskydestilleri.

Trebarnspappan och fritidspedagogen Magnus Johansson gör whisky i mycket små mängder.

– Jag har alltid älskat whisky, men vägen till att få tillstånd för produktion verkade för lång och utgifterna för höga.

Magnus Johansson låg sömnlös många nätter innan han beslutade sig för att starta ett mikrodestilleri. Han bränner 75 liter åt gången i en ovanligt liten kopparpanna.

– Jag hoppas den omfattande kopparkontakten påverkar destillatet positivt.

Än finns inget smakprov på hans whisky. Destillatet ska ligga ungefär tre år i ekfat. Därefter kan drycken buteljeras och hämtas ut på valfritt Systembolag. Hantverket finansieras genom att hela fat och delar av fat säljs i förväg till whiskyentusiaster.

Uppsala Destilleri är – i likhet med Upsala Tonic – ny på stans dryckeskarta.

Uppsalabon Axl Thorsell, 23 år, har varit med längre och säljer redan sin öl, under märket Ölof Bryggeri, till ett par krögare i Uppsala.

– Jag fick idén av en kompis som bryggde öl hemma. Han hade massa maskiner och sånt.

Axl Thorsell är maskintekniker och egentligen är det just maskinerna – bryggverken – som intresserar honom.

– Det är många som brygger öl så jag bygger maskiner som jag säljer vidare. Men jag ligger på latsidan när det gäller marknadsföring. Det är lite nörderi, än så länge.

Han tror på småbryggeriernas framtid i Uppsala, fast det hänger på kunderna. Förstås.

– Fler borde släppa en stor stark för att prova annat. Det är ju inte så att man skulle jubla om man fick en Billys Pizza på restaurang. Carlsbergs görs på sådan makronivå att det inte är något hantverk kvar, säger han.

Tillbaka till tonicprovningen. Drycken hälls upp ur små bruna läkemedelsflaskor. En tonicsirap som gästerna späder med bubbelvatten efter smak.

– När ni tycker det är bra, skvätt gärna i lite gin, tipsar Kristofer Klerfalk.

Provsmakarna serveras tonic i tre smaker. Den första är mild och mjuk.

– Den var verkligen super. Precis vad jag inte visste att jag ville ha, säger Sebastian Axelsson.

Därefter blir smakerna strävare. Den bittraste får också beröm.

– En dålig tonic sabbar ju vilken gin som helst. Men en bra tonic kan man dricka till vilken gin som helst, säger Fredrik Bennbom.

! Festival för dryckesfantaster

26–27 februari har öl och whiskyfesti­valen öppet på Fyrishov. Det är andra året som festivalen arrangeras. Antalet utställare är omkring 75 stycken. Mer än dubbelt så många som förra året. De kommer från hela landet. Upsala Tonic kommer bland andra att finnas på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om