Tonåringarna: Respekt är viktigt

Hur ska föräldrar tackla tonårstiden? I stället för att fråga vuxenexperter till råds, kan man fråga tonåringarna själva. Respekt och kommunikation är nyckel till en bra relation, tycker 18-åringarna Victoria Wouda, Qais Mir och Mattias Thisner.

Qais Mir, Mattias Thisner och Victoria Wouda tycker att tonåringar ofta har bra koll på hur de vill bli behandlade av sina föräldrar.

Qais Mir, Mattias Thisner och Victoria Wouda tycker att tonåringar ofta har bra koll på hur de vill bli behandlade av sina föräldrar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-05-14 08:00
- Föräldrar ska lyssna och föra en dialog med sitt barn. Samtidigt ska de sätta gränser, det skapar trygghet. Man ska absolut inte försöka vara kompis med sitt barn, säger Victoria Wouda.
- Det är säkert jättesvårt att hitta den där balansen och alla ungdomar är olika. Men fixar man det, kan sova gott om natten, säger Mattias Thisner.
- Vuxna ska anstränga sig för att sätta sig in i hur dagens ungdomar tänker och dela med sig av sin erfarenhet, säger Qais Mir.

Victoria Wouda och Mattias Thisner går andra året på Europaprogrammet på Grafiskt utbildningscenter, GUC. Qais Mir, också han andraårselev, går GUC:s journalistikprogram.
De tycker att tonåringar oftast har bra koll på hur de vill bli behandlade av sina föräldrar.
- Det kan vara nyttigt för föräldrarna att höra det av ungdomarna själva. Jag tror inte på att plugga in olika uppfostringsmetoder, man måste utgå från sitt eget barn, säger Victoria Wouda.

- Nej, alla barn är olika. Det bästa är om föräldrarna bestämmer sig tidigt för hur de vill ha det, innan tonåren, för då behöver barnen inte testa alla gränser, säger Qais Mir.
Det är framför allt dålig kommunikation mellan tonåring och förälder som leder till onödiga bråk och brist på tillit, anser Mattias Thisner.
- I tonåren händer det mycket och man förväntas klara av många saker, pressen är stor. Som ett resultat av det vänder sig tonåringen inåt, man kanske sitter mycket framför datorn, för där hittar man en värld där man slipper alla krav.
Så vad gör man med en tonåring som bryter mot överenskommelser, som snäser och inte lyssnar?

- Då skulle jag prata med andra föräldrar och lyssna på deras råd. Och sen skulle jag vara stenhård. Om barnet inte gör som man säger, kan de inte förvänta sig att få allt de vill ha, säger Qais Mir.
- Personligen känner jag inte igen det där beteendet. Min mamma, som är från Ryssland, vill att jag ska vara respektfull mot andra. Många tonåringar här i Sverige är gränslösa. De verkar ta allt för givet och föräldrarna bryr sig inte om att säga till. Jag tror att de här ungdomarna har svårt att klara av motgångar när de blir vuxna, säger Victoria Wouda.

- De behöver bättra på sin sociala kompetens, framför allt behöver de träffa äldre människor. Som förälder ska man sätta ner foten, säga att det inte är ok och förklara varför. Om det inte hjälper, får barnen lära av sina egna misstag, säger Mattias Thisner och tar ett exempel:
Om tonåringen struntar i att hjälpa till, får han eller hon själv tvätta sina kläder och fixa annat som tas för givet.
- Då ser de hur mycket föräldrarna faktiskt ställer upp med. Så länge de blir serverade på silverfat känner de ingen uppskattning.

Victoria Wouda säger att tonåringar borde ge föräldrarna mer uppskattning. Man kan till exempel visa att man blir glad om de rågar hur dagen har varit. Föräldrar kan å sin sida låta barnen vara med mer i vardagssysslorna. Man kan laga middagsmaten tillsammans, det är småsaker som gör helheten.
På frågan om de själva önskar barn i framtiden, svarar alla ja. Det är självklart. Och, framhåller de, om man känner sig vilsen som tonårsförälder, kan man ju alltid fråga sitt barn vad man gör för fel och hur de tycker att man ska göra i stället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om