Tomt i moskén när muslimerna firade fastemånadens slut

Fastemånaden ramadan är slut för i år. Men moskén håller stängt för pandemin för andra året i rad så Uppsalas muslimer fick fira hemma på varsitt håll. "Vi har inga religiösa sammankomster alls tills faran är över" säger Yaser Abu Jheisheh

Yaser Abu Jheisheh är talesperson för moskén i Uppsala.

Yaser Abu Jheisheh är talesperson för moskén i Uppsala.

Foto: Privat

Uppsala2021-05-14 09:30

I 30 dagar har muslimer över hela världen fastat för att uppmärksamma tacksamhet och förlåtande. Varje år avslutas fastemånaden ramadan med en stor fest som kallas eid. Tusentals brukar samlas i mosken i Uppsala för att be och lyckönska varandra.

– Men i år är det stängt, berättar moskéns vice ordförande Yaser Abu Jheisheh.

Pandemin har vänt upp-och-ner på den religiösa högtiden. Ett vanligt år hade flera hundra samlats till bönestund varje kväll under Ramadan. Och på eidmorgonen, som i år sammanföll med kristi himmelfärdsdagen, samlas tusentals till bönestund i vanliga fall. Men i år fick även den aktiviteten firas med blott de närmaste.

– Gränsen på åtta personer gör det omöjligt att samla till någon aktivitet. Jag har firat med familjen, gett presenter till barn och brorsbarnen. Det blir så när man ska hålla nere antalet personer man umgås med. Men det blir många telefonsamtal, säger Yaser Abu Jheisheh.

Nästa år hoppas han att ramadan samt eid kan firas som vanligt igen.

Vad ser du fram emot mest med nästa id?

– Jag ser fram emot att många har vaccinerat sig och att vi kan ha återgått till en öppen tillvaro då vi kan träffas igen. I vanliga fall firar man eid med familj, vänner, kusiner, grannar. Det ser jag fram emot, säger han.

Den sociala samvaron under fastemånaden är vanligtvis något centralt, berättar han.

Hur har du firat i år?

– Vi har ätit frukost tillsammans med familjen och mina bröder och deras barn. Vi har varit noga med att höras innan så alla var friska och symtomfria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!