Tomma platser på behandlingshem

I sommar står flera platser på behandlingshem för tvångsomhändertagna missbrukare tomma. På Sirius i Uppsala vårdas endast sex ungdomar trots att hemmet rymmer tio.- Det är inte bra för gruppdynamiken, säger institutionschef Conny Carlsson.

Uppsala2003-07-19 00:00
Medan det tidigare år varit köbildningar till behandlingshemmen för både ungdomar och vuxna står nu flera platser tomma.
- När det gäller vuxna är det helt klart en vikande efterfråga. Det ser ut att gälla för ungdomar också, säger Bengt Johansson, platschef på Statens institutionsstyrelse, Sis, som bedriver vård och behandling av personer som tvångsomhändertagits på grund av missbruk och kriminalitet.
- Det kan handla om kommunernas ekonomi, att det saknas resurser eller att kommunerna vill slippa kostnaderna. Vi kan bara spekulera, men det är inte bra för statens ekonomi att platser står tomma, säger Bengt Johansson.

Gärna sett fler platser fyllda
Conny Carlsson ansvarar för verksamheten på Sirius behandlingshem i Ulleråker där normalt tio unga män i åldern 16-20 år får hjälp med sitt drogberoende. Han hade gärna sett fler ungdomar på hemmet i sommar.
- Vi är sammanlagt trettio anställda här så vi klarar fler ungdomar.
Sirius är ett så kallat LVU-hem eller särskilt ungdomshem som det också kallas. Enligt lagen får ungdomarna hållas inlåsta i upp till två månader. Vid Sirius finns sju behandlingsplatser och tre avgiftningsplatser. Samtliga avgiftningsplatser är tomma.
- Rent ekonomiskt är det inte bra. Vår verksamhet är beroende av inkomster och då är det inte bra om platser står tomma, säger Conny Carlsson.

Modell för behandling
Till denna sjätte behandlingsplatsen har heller ingen ungdom i behov av vård kommit.
- Blir det ännu färre fungerar inte vår tolvstegsmodell.
Den bygger på att ungdomarna speglar varandras missbruk, berättar vad drogberoendet har fått för konsekvens på deras liv, hur och varför de tror att de hamnat i kriminalitet och hur tvångsomhändertagandet påverkat dem.
- Gruppdynamiken går förlorad om killarna blir för få, säger Conny Carlsson.
- Jag misstänker att det kan vara en fråga om kommunernas ekonomiska situation, att socialtjänsten inte har tillräckliga resurser. Det kan också ha att göra med att det jobbar många vikarier på socialtjänsten under somrarna. Det är svårt att göra tvångsomhändertaganden.

Jobbiga transporter
Förra året var 44 ungdomar från Uppsala län inskrivna på hem runt om i Sverige enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Ungdomarna på Sirius kommer från andra kommuner i landet. Tanken är att de inte ska vårdas för nära sin gamla kompiskrets som, enligt Conny Carlsson, kan ha dåligt inflytande. Men att missbrukare tvångsomhändertas på avlägsen ort har också sina nackdelar, så som besvärliga transporter och organisationssvårigheter.
- Sis förhoppning har länge varit att de ska hamna i sin egen region, säger Conny Carlsson.




Fakta/Sis
Statens institutionsstyrelse, Sis, har i uppdrag att vårda ungdomar av sociala skäl och vuxna missbrukare. Det finns totalt 48 institutioner i deras regi.
Sis verkställer också straff för ungdomar i åldern 15-17 år som dömts för brott enligt LSU, lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård. Det finns 74 så kallade LSU-platser i Sverige, bland annat på Bärby ungdomshem.
Sis driver även 14 LVM-hem runt om i landet. Sirius är ett av dem. LVM står för lagen om vård av missbrukare. Lagen trädde i kraft 1989. En nära anhörig eller en läkare kan göra en anmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten utreder och anses det motiverat med ett omhändertagande skickar kommunen en begäran till länsrätten. Länsrätten beslutar om tvångsvård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om