Tomma lokaler på Studenternas kostar miljoner

Våren 2020 stod kontorslokalerna på Studenternas redo. I dag, 1,5 år senare, är fortfarande bara 67 procent av lokalerna uthyrda, vilket på ett år kostar kommunen 8 miljoner i förlorade intäkter.

Kontorshuset vid Studenternas IP stod redo för inflytt våren 2020, samtidigt som covid-19 slog till mot Uppsala och resten av världen. Pandemin har gjort det svårt att hitta hyresgäster, men Sportfastigheters tf vd ser positivt på framtiden.

Kontorshuset vid Studenternas IP stod redo för inflytt våren 2020, samtidigt som covid-19 slog till mot Uppsala och resten av världen. Pandemin har gjort det svårt att hitta hyresgäster, men Sportfastigheters tf vd ser positivt på framtiden.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2021-09-16 05:00

I dagsläget står 33 procent av den uthyrningsbara ytan på Studenternas utan hyresgäster. Kontorslokalerna, som i dag ägs och förvaltas av det kommunala bolaget Sportfastigheter, är på totalt 10 841 kvadrat vilket innebär att drygt 3 500 kvadrat står tomma. Enligt bolagets tillfällige vd Joakim Palestro ligger marknadshyran för vakanserna på minst 2 200 kronor per kvadrat och år. Med dagens uthyrning innebär det förlorade intäkter på minst 7 870 000 kronor om året.

De restriktioner och den osäkerhet som rått under pandemin är den viktigaste förklaringen till varför det har varit svårt att fylla huset med verksamheter, säger Joakim Palestro.

– Vi kan hyra ut ett våningsplan på 1 750 kvadrat här på Studenternas, men många av de företag och myndigheter som behöver så stora lokaler har skickat hem sin personal under pandemin. Det har helt enkelt inte funnits samma investeringsvilja, men det är också så att konkurrensen har ökat. Bara de senaste två åren har det kommit flera nya kontorsbyggnader i Uppsala.

Tidigare var målet att max fem procent av lokalerna skulle vara lediga i mitten av 2022, men den prognosen har fått skjutas fram ett halvår.

Samtidigt ser man ljust på framtiden, inte minst när restriktioner kring hemarbete lättar i slutet av september. Förhoppningen är också att de aktörer som tidigare visat intresse, men backade under pandemin, ska återvända framöver.

– Kontoren kommer att överleva och Studenternas kommer alltid att vara en unik byggnad. Hade vi varit inom detaljhandel hade jag varit mer orolig. Där har våra mönster förändrats mer, säger Joakim Palestro.

Att en tredjedel av lokalerna i dag står tomma, innebär det att Studenternas går back?

– Vi tappar intäkter, men vi har planerat för det i vår budget och har fått spara på andra saker. Vi gör allt vi kan för att detta inte ska drabba våra kunder, som till 90 procent utgörs av Uppsala kommun. Vi är flera kommunala bolag som nu blir ett Uppsala Arenor och fastigheter, och under den tiden har vi valt att inte rekrytera och att verkligen hålla ner våra kostnader.

Samma vår som Studenternas stod redo inleddes försäljningsprocessen av Gottsunda centrum, där Uppsala kommun försöker sälja centrumdelarna till en privat aktör. Ett av argumenten är att det finns aktörer som är mer specialiserade på att driva kommersiell verksamhet än vad kommunen är.

Så varför är inte samma argument tillämpbart för kontorslokalerna på Studenternas? Enligt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är det framförallt det känsliga läget kring arenan som man från politiskt håll velat värna.

– Vi har tagit beslut om att förlänga stadscentrum och göra det här området tillgängligt för allmänheten för all framtid. Det ligger inte i kommunens kärnuppdrag att driva kontorslokaler, men placeringen i stan och att kontoren sitter ihop med arenan är skälet till att vi gått in, säger han.

Rent teoretiskt skulle det vara möjligt att sälja kontorsfastigheten längre fram, fortsätter Pelling.

– Tittar man på en karta ligger fastigheten där stråket buktar ut litegrann. Där finns en möjlighet att avyttra till en kontorsaktör om man vill, men då man måste tänka igenom det och hur det hänger ihop med arenan. De centrala parkområdena är så viktiga att slå vakt om långsiktigt.

Intäktsförlusterna påverkar inte föreningslivet på Studenternas.

Studenternas

I det kommersiella huset och under den norra läktaren färdigställdes 10 841 kvm uthyrningsbar yta under 2020.

I dagsläget är 67 procent uthyrt. Målet är 95 procent vid årsskiftet 2022-2023.

Marknadshyran för vakanserna ligger på minst 2 200 kronor per kvadratmeter och år.

Fastighetsägare är Sportfastigheter, som i dag ingår i det kommunägda Uppsala stadshus AB. Inom kort kommer bolaget i stället att ingå i Uppsala Arenor och fastigheter AB, även det ett kommunalt bolag.

Källa: Sportfastigheter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!