Tomma butikslokaler dåligt för handeln

JC:s gamla lokal på gågatan har stått tom i ett år och nu lämnar även Desigual huset. Fastighetsförvaltaren glädjer sig över det. Nu får de fria händer.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-11 12:00

Den 26 oktober, efter tre och ett halvt år i Uppsala, stänger Desigualbutiken på gåtatan.

– Vi har haft dålig lönsamhet i Uppsala. Intäkterna har varit för låga i förhållande till hyran, förklarar deras Sverigechef Martin Hallander.

För ett år sedan stängde även deras granne JC. Sedan dess har den lokalen gapat tom. I fönster efter fönster står det "Vi utvecklar nya butikslokaler". Att JC:s lokal stått tom har varit negativt för Desigual.

– Det är inte ett skäl till att vi stänger, men det har varit tråkigt med tomma lokaler intill. Inget motverkar handeln så mycket som tomma lokaler, säger Martin Hallander.

En butik i två plan kräver mycket personal och det är dyrt. Men Martin Hallander klagar inte på hyran. Hyran är hög, men marknadsmässig och inte högre än på andra ställen med så kallat A-läge.

– Däremot har centrumhandeln lidit av mycket investeringar i extern handel, hävdar Martin Hallander.

Han tycker att det känns tråkigt att lämna Uppsala och alla trogna kunder.

– Vi hade för stora förväntningar och väljer att backa ur den här lokalen. Men vi kommer tillbaka till Uppsala längre fram.

Att cityhandeln har svårt att hävda sig mot externhandeln håller Lisa Thörn, cityledare Uppsala City, inte riktigt med om. Hon säger att de snarare kompletterar varandra än konkurrerar.

2012–2013 tappade handeln i stadskärnan 2,2 procent på sällanköpsvaror, dit bland annat kläder och skor hör.

– Jämfört med Västerås som tappade tio procent är det ändå bra, säger Lisa Thörn.

Men hon är bekymrad över att JC:s gamla lokal har stått tom så länge.

– Tomma lokaler ger en negativ känsla, men det är svårt att mäta effekterna, säger hon.

Hon tycker att det är konstigt, eftersom det här enligt henne är bästa läget i city.

– Vi vet inte varför det står tomt, vi får inget besked av förvaltaren.

Fastigheten där JC och Desigual legat, ägs av Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg Liv. Den har gått under namnet Fenixhuset. Förvaltare är Aberdeen Fastighetsfond Sverige AB där Erik Skalin är uthyrningschef. Att de låtit butiksytor stå tomma så länge är delvis en medveten strategi, berättar han. Det började med att källaren på 1 200 kvadratmeter blev vakant när Celsiusbokhandeln gick i konkurs 2011.

– Det är svårt att hyra ut en källare på egen hand. När JC lämnade möjliggjordes att ta ett större grepp om fastigheten med en bra yta tillgänglig i gatuplan inklusive en källare, säger Erik Skalin.

Att hyra ut JC:s gamla lokal som den var, utan källarplanet, har alltså inte varit aktuellt. Och de har inte fått någon som vill hyra med de förutsättningarna. Erik Skalin är glad för att Desigual flyttar ut.

– Nu kan vi göra något som blir väldigt bra. Det är möjligt först nu. Nu har vi en riktigt bra produkt att erbjuda. Vi ska disponera om butiksytor och få in något som blir bra och långsiktigt hållbart, säger han.

Antingen ska butiksytorna delas upp och få en annan struktur eller så blir det en enda stor butik. Erik Skalin vill inte gå närmare in på vad för typ av affärsinnehavare han tänker sig, men säger att det skulle kunna vara modekläder. Att även Rackartygs gamla butik i hörnet mot Gamla torget står tom sedan juni kommer som en överraskning.

– Jag visste inte att den lokalen är tillgänglig. Där vill vi få in någon som hyr så snabbt som möjligt, säger Erik Skalin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om