I måndags skulle Kim Bentebras tolvårige son ta tåget hem till Uppsala efter att ha hälsat på sin mamma i Katrineholm. Resan brukar gå bra, men den här gången tvingas han kliva av tåget i Västerås på grund av problem i SJ-trafiken.
– Han är 12 år och har precis blivit modig nog att göra den här resan själv. Nu ringer han och undrar vad han ska göra. Jag sitter då med en patient framför mig som uppger att han arbetar för UL buss och han tycker att min son ska ta buss nr 773 som går till Uppsala inom några minuter, berättar Kim Bentebra som arbetar på Gottsunda vårdcentral.
Sonen hittar rätt buss, men i stressen glömmer han bort lösenordet till UL-appen, berättar pappan. Han har inte heller något eget kontokort. Kim Bentebra, som hela tiden är i telefon med sonen, ber honom att räcka över luren till busschauffören så att han kan förklara läget och försöka lösa biljettköpet på något annat sätt.
– Men chauffören säger då att han inte pratar med någon utan ber i stället min son att flytta på sig. Sedan stänger chauffören dörren och helt plötsligt sticker bussen iväg. Då börjar min son att gråta.
Resan löser sig till slut genom att sonen i lugn och ro lyckas köpa biljett till en senare buss. Men pappan är efter händelsen starkt kritisk och har skickat in ett klagomål till Upplands lokaltrafik där han efterfrågar en förklaring från chauffören.
– Jag kokade, hur kunde chauffören bemöta en så ung person på det här sättet när han blivit avsatt från ett inställd tåg? Varför inte bara låta honom hoppa på bussen så kunde vi ha löst det över telefon? Och varför ville chauffören inte prata med mig?
UL:s informationschef Sture Jonsson säger att han varit i kontakt med Nobina som kör busslinjen, och att de i sin tur har pratat med berörd chaufför.
– Föraren säger att pappans historia stämmer och att sonen givetvis skulle ha fått åka med. Nobina kommer att kontakta pappan och reda ut det här. De ska också se över om det är något de borde ändra i utbildningen av förare.
UL har generella instruktioner som gäller för alla förare, oavsett bussföretag.
– Den säger att chaufförerna ska ha extra tålamod när det uppstår situationer med barn och ungdomar. Det kan innebära att man gör avsteg från de regler som normalt gäller, till exempel låta personen åka gratis. Ett barn får aldrig heller lämnas i en utsatt situation, säger Sture Jonsson.