Arbetsförmedlaren var vän med en företagare i Uppsala. I sitt jobb på Arbetsförmedlingen var han med och fattade beslut om utbetalningar på drygt 1,1 miljoner kronor till bolag med koppling till företagaren. Det handlade om lönestöd som företagaren mottog för att kunna anställa personer som bland annat behövde arbetsträning.
Under ungefär samma period betalade företagaren in 426 000 kronor på arbetsförmedlarens privata konto. Det var fråga om mutor, menar Uppsala tingsrätt som dömer de båda för mutbrott.
Domstolen framhåller dock att det inte framkommit att arbetsförmedlaren myglat under sin tjänsteutövning på grund av pengarna han fick av företagaren. Vad gäller straff för mutbrott krävs dock inte att den som tagit emot mutor har låtit sig påverkas i tjänsten. "En förmån kan vara straffbar redan om den rubbar allmänhetens förtroende till verksamheten", skriver tingsrätten.
De båda åtalade hävdade att det inte alls rörde sig om mutor. I själva verket har arbetsförmedlaren jobbat åt företagaren vid sidan av sin tjänst på Arbetsförmedlingen, uppgav de. Enligt arbetsförmedlaren jobbade han mer än 1 000 timmar åt företagaren och de 426 000 kronorna utgjorde lön för hans arbetsinsats.
Tingsrätten ifrågasätter om han verkligen haft tid att jobba så mycket vid sidan av sin tjänst på Arbetsförmedlingen. Rätten drar slutsatsen att båda parter måste ha "insett att den utbetalda ersättningen avsåg arbete som hade samband med" arbetsförmedlarens tjänst och att det kunde vara att betrakta som en muta.
Till saken hör att arbetsförmedlaren tidigare arbetat i företagarens bolag och alltså haft honom som chef. De hade enligt domstolen en närmare relation till varandra än de velat medge. Eftersom arbetsförmedlaren handlagt utbetalningar för en person som han haft så täta band till har han varit jävig och han döms därför även för tjänstefel.
Dessutom förverkas de 426 000 kronor arbetsförmedlaren fått som mutor, det vill säga att han tvingas betala beloppet till staten.
Åklagaren yrkade att arbetsförmedlaren skulle utvisas men det avslås av domstolen. För utvisning krävs ett straffvärde på minst ett års fängelse vilket inte det aktuella brottet når upp till. Även åklagarens krav på näringsförbud för företagaren nekas.
Straffet för arbetsförmedlaren blir 140 dagsböter (9 800 kronor) medan företagaren får plikta med 100 dagsböter (38 000 kronor). Att böterna blir högre för företagaren beror på att han har högre inkomst och då blir beloppet per dagsbot större.