Toppnamnet
Tobias Smedberg står och väntar på oss utanför entrén till Gottsundabadet. Platsen är vald med omsorg.
– Det är det närmaste centrumet för mig, här lär sig mina barn att simma, vi lånar böcker, går till vårdcentralen och folktandvården och här handlar jag mat. Men det symboliserar också den viktigaste frågan inom Uppsalapolitiken: vad ska samhället vara till för? Kommunen har inte skött det här på ett bra sätt, säger han och syftar på utförsäljningen av centrumet till Bonnierägda bolaget Hemmaplan.
– Är det en privat aktör som ska stå för att bygga sammanhållning i Gottsunda eller är det vi som demokratisk kommun som ska göra det? För mig är svaret enkelt.
Vi påbörjar en promenad norrut längs centrumet. Tobias Smedberg bor i Vårdsätra. Han är fyrabarnspappa och berättar att familjeaktiviteter tar det mesta av hans tid utanför jobbet. Han är uppväxt i Fagersanna, Skaraborg. Som student hamnade han i Umeå där han engagerade sig i studentrörelsen. Han flyttade till Uppsala 2013. Innan han blev politiker drev han en pr-byrå i tio år.
Hur hamnade du i politiken?
– Det var en växande insikt att jag var född i ett privilegierat sammanhang med tak över huvudet, fred, en skolgång som fungerat. Jag har kunnat utvecklas som jag velat, men många andra har berövats den möjligheten. Har jag själv haft de här privilegierna är det min plikt att ge tillbaka till samhället.
Efter att ha rundat norra delen av Gottsunda centrum hamnar vi utanför den lägenhetslänga som kommunen nyligen velat sälja.
– Det lyckades vi stoppa. De som bodde här protesterade, vi protesterade – och fick de andra att ändra inriktning.
Han beskriver det som ensamt att vara vänsterpolitiker i Uppsala.
– I en del centrala frågor är vi krasst det enda partiet vänster om KD. Se på äldreomsorgen, där till och med S vill privatisera mer och mer.
Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Att bygga ett jämlikt samhälle. Det första är bostäder som folk har råd med. Det måste inte bara vara hyresrätter, även om det är vad som saknas mest, utan vi behöver också mer villamark. Det andra är välfärden, vi kan inte lägga sparbeting på äldreomsorgen mitt under en pandemi. För det tredje, klimatet. Om klimatkrisen eskalerar kommer det slå hårdast mot dem som redan är mest utsatta.
Vilken är din största politiska vinst?
– Kampen mot privatiseringen av personlig assistans. Vi var de enda emot. Under budgetförhandlingarna med mittenstyret sa vi, riv upp det här annars går inte budgeten igenom. Så det blev inget. Man känner sig som sagt ibland ensam. Men när man kommer ut utanför beslutsrummen så märker vi att de flesta inte gillar det här marknadsexperimentet som bedrivs.
Uppsala växer – gör vi det för fort?
– Det finns inget egenvärde i att växa. Men när vi gör det måste vi ta hand om människor. Jag har full förståelse för att folk tycker det är dramatiska förändringar i sina områden, men alternativt är sämre. Byggandet i sydöstra staden kommer ske under en mycket lång period. Vi tycker även att man ska ha mer än en tanke i huvudet, och ser gärna en befolkningsutveckling längs med Upptågetsträckningen och Järlåsa och Vänge.
Fotnot: UNT intervjuar inför valet alla förstanamn för partierna i Uppsala kommunfullmäktige. Publiceringsordningen har lottats. Tobias Smedberg är först ut.